Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A zöldségek és a fogszuvasodás

MTI
2006.05.06. 16:46
A zöldségfélék megfelelő elkészítésével lényegesen lehetne csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. A Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry című szakfolyóirat legfrissebb számában közölt cikk szerint a zöldségek egy részét helyesebb párolni vagy dinsztelni, mintsem megsütni. Utóbbi esetben ugyanis megnő az ételben a fogzománcot károsító savtartalom.

Nem ajánlott például a padlizsánt, spárgatököt vagy a zöldpaprikát sütőbe tenni, hiszen az így elkészített étel legalább annyira kártékony a fogzománcra nézve, mint az oly sokat kárhoztatott szénsavas üdítők. Ugyanakkor a paradicsom vagy a hagyma esetében teljesen közömbös az elkészítés módja, hiszen e két zöldségféle savtartalma egyaránt felszaporodott, akár sütötték, akár dinsztelték őket.

A vizsgálatot irányító dr. Graham Chadwick, a University of Dundee kutatója szerint e tanulmány révén a gyakorló fogorvosok hatásos étrendi tanácsokkal láthatják el a fogszuvasodásban szenvedő pácienseket.