Árpád
-1 °C
9 °C

Leleplezték a hidrofób anyagok titkát

MTI
2006.06.20. 14:21

Holland fizikusok számítógépes szimuláció segítségével megmagyarázták, miért nem nedvesítik az edény falát egyes folyadékok, illetve hogy bizonyos anyagok miért taszítják a vizet.

Stephan M. Dammer és Detlef Lohse holland alkalmazott fizikus szerint a víztaszító (hidrofób) anyagból készült edénybe tett, nem nedvesítő folyadékokban az edény fala mentén két nagyságrenddel nagyobb mennyiségben fordulnak elő az oldott gázok, mint a folyadék belsejében. A fal melletti gázpárnán a folyadék jobban csúszik, és (az eddig elfogadott elképzeléssel ellentétben) a folyadék külső rétege is elmozdulhat a falhoz képest. A folyadék-gáz érintkezési felületen is megnő a folyadékban a gáztartalom, ami csökkenti a felületi feszültséget. A kutatók eredményeikről az amerikai fizikustársaság Psysical Review Letters című tudományos folyóiratában számoltak be.

A hidrofób felületre ejtett vízcsepp nemcsak gömbalakot vesz fel, hanem egyatomnyi vastagságú gázréteggel el is szigeteli magát a felülettől. Régóta ismert, hogy a szilárd és a folyékony anyagok tulajdonságai nem ugyanolyanok az anyag felületén illetve a belsejében, mert a szabad felületen az atomok gyengébben kapcsolódnak szomszédaikhoz, nehezebben őrzik meg kristályszerkezetüket. Folyadékban az edény falának közelében pont ellentétes a helyzet: a szilárd falfelület "rendezi", mintegy kikristályosítja a vele érintkező vékony folyadékréteget, amely rátapad az edény falára.

A gáztartalomból a folyadék és az edény fala között képződő légpárna látszólag apróság, de messze ható következményei lehetnek: a gázréteg miatt a folyadék el tud mozdulni az edény falához képest. Ez azt is jelenti, hogy a folyadék sebessége kisebb ugyan a fal mellett, de nem nulla, ahogy ezt eddig hallgatólagosan feltételezték, s ezért új fejezetet kell majd nyitni a hidrodinamikában, és sok mindent újra kell számolni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.