Hajnalka
0 °C
14 °C

Új eljárás a tüdőrák kimutatására

MTI
2006.07.26. 10:09

A tüdőrák kimutatására kifejlesztett új eljárás a szakemberek szerint pontosabban, és akár 3-5 évvel korábban jelzi a rosszindulatú elváltozást, mint a tüdő CT-vizsgálata - írta a New York Times egészségügyi melléklete.

A Kentucky Egyetem kutatóinak módszere a daganat hatására a vérplazmában megjelenő, úgynevezett tumormarkerek kimutatásán alapul. A szakemberek az öt leggyakoribb marker regisztrálására dolgoztak ki gyorstesztet, és 1520 résztvevő segítségével ellenőrizték a vizsgálat pontosságát. A Mayo Klinika olyan betegek régóta tárolt vérmintáit küldte el a kutatóknak, akiknek vérét a tüdőrák diagnosztizálása előtt vették le. Az eljárás a vizsgálat idején daganatos betegek több mint 90 százalékát felismerte, ami igen jó aránynak tekinthető egy szűrésnél. (Negyvenből 32 esetben akkor is igazolták a daganatot, amikor a vérmintát 1-5 évvel a rák felismerése előtt vették le.)

Áttörés

A kutatócsoport szerint az eredmény azért fontos, mert az új módszerrel korábban fel lehet ismerni a tüdődaganatot, mint CT segítségével. A tüdőrák a leggyakoribb daganatféleség a világon, leginkább az úgynevezett nem-kissejtes formában. Ebben a tumorban az érintettek mintegy fele a diagnózis felállítása utáni első évben meghal. Ez arra (is) utal, hogy a rákot legtöbbször késői stádiumban ismerik fel, mert a betegek csak valamilyen tünet észlelése után fordulnak orvoshoz.

A rák korai felismerését jelenleg röntgendiagnosztikai módszerek (tüdőátvilágítás, vagy CT) teszik lehetővé, ezek azonban nem elég megbízhatóak, sokszor adnak álpozitív eredményt, ami után a pácienst - feleslegesen - épp úgy ki kell vizsgálni, mintha tényleg beteg volna. Ebben a helyzetben jelenthet áttörést az amerikai kutatók eredménye.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.