Piroska
-10 °C
1 °C

Izraeli és palesztin kutatók a zsírosabb halakért

MTI
2006.09.27. 15:38

Hogyan lehetne nőnemű édesvízi halakból hímnemű, s így nagyobb, súlyosabb és zsírosabb halakat "varázsolni - ezt kutatják közösen izraeli, palesztin és német tudósok.

A hímnemű halak nagyobbak, jobban nőnek és nagyjából harmadával súlyosabbak a nőneműeknél - mutatott rá Mutaz Kutob palesztin kutató, a kísérlet egyik résztvevője. A kelet-jeruzsálemi al-Kudsz egyetemen dolgozó Kutob és munkatársai az izraeli Héber egyetem, illetve a németországi Hohenheim egyetemének közreműködésével a Jordán folyó izraeli ellenőrzés alatt álló nyugati partján honos növényekből kivont bizonyos összetevőket fecskendeznek a Nile Tilapia halfaj egyedeibe: a kivonatokat korábban is alkalmazták a faj eledelében.

Gender studies

"Ez az anyag megváltoztatja majd a halak metabolizmusát, és ettől nőből hímneművé válnak"- állította a kémikus Kutob, aki hangsúlyozta: a kutatás azért különösen jelentős, mert új táplálékforrást tárhat fel a palesztinok számára.

A Héber egyetem tudósai korábban próbálkoztak már a hímnemű halak létrehozásához a nem túl egészséges szintetikus szteroidokkal is - tájékoztatott Berta Szivan izraeli kutató, a program egyik kezdeményezője.

A Jordán nyugati partján élő palesztinok halfogyasztásuk döntő részét az Izraelből és a gázai övezetből érkező importból fedezik, de a növekvő költségek, valamint a mozgás és a kereskedelem korlátozása miatt évek óta egyre kevesebb halat esznek.

A közös kutatások egyébként nem feltétlenül együttes munkát jelentek. Mivel a korlátozások miatt az izraeli tudósok nem léphetnek a Palesztin Hatóság által felügyelt területre, a munkatársak inkább telefonon vagy az interneten vitatják meg eredményeiket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.