Vesedaganatot okozhat a kenyérfogyasztás
felmérés szerint a vesesejtes karcinómában szenvedők többnyire azok közül verbuválódtak, akik a legtöbb kenyeret fogyasztották. Bár kisebb mértékben, az összefüggés a tésztafélék és a rizs fogyasztása között is kimutatható volt. Ugyanakkor azok étrendjében, akik nem szenvedtek vesetumorban, a zöldség, baromfi és feldolgozott húsok domináltak. Semmi összefüggést nem találtak viszont a vesekarcinóma és a kávé, tea, levesek, tojás, vörös húsok, hal, sajt, burgonya, gyümölcs, édesség, vagy a cukor fogyasztása között.
A kutatók a veserák családi előfordulását, a vizsgálati alanyok dohányzását és alkoholfogyasztását is figyelembe vették. A tanulmány ugyanakkor nem bizonyította, hogy bármelyik specifikus étrend fokozta, vagy csökkentette volna a veserák kialakulásának veszélyét. Az orvosok gyakorta nem tudják megmagyarázni, miért alakul ki az egyik embernél a daganat, s a másiknál pedig miért nem. A kutatók szerint a finomított lisztből sütött készítményekben bővelkedő és kevés zöldséget tartalmazó diéta azonban kedvezőtlen hatást fejthet ki, elősegítve a vesesejtes rák kialakulását.