Hajnalka
-1 °C
15 °C

Régészeti lelet az interneten

MTI
2006.10.30. 10:30
Luca Mori olasz számítógépes rendszerszervező saját lakhelye közelében ókori villa romjaira bukkant, miközben saját otthonát kereste a Google internetes világtérképén, a Google Earthön. Mori lakóhelye, a Párma közeli Sorbolo közelében a szántóföld-parcellákat keresztező sötétebb foltokat fedezett fel a műholdképen.

Nagyobb nagyításban derékszögű alakzatokat is látott a szemkontúrhoz hasonló, kb. 500 méter nagyságú ovális körvonal belsejében. Mori sejtette, hogy emberkéz alkotta dolog lehet a föld mélyén, és a világhálón keresztül kapcsolatban lépett a pármai nemzeti régészeti múzeum szakembereivel, aki elmentek megnézni a helyszínt.

Először bronzkori településre számítottak, de amikor kisebb ásatás során kerámiadarabokat találtak, arra a véleményre jutottak, hogy egy ókori római villa állhatott a helyszínen még valamikor a Krisztus születése előtti időkben. A szemkontúr szerű alakzat folyómeder lehetett, amely közrefogta az uradalom vagy a kis mezőgazdasági település utcáit. A részletesebb feltárásra várni kell a szükséges engedélyek és anyagi források miatt.

Mori első lelkesedésében világhálós naplóján tette közzé a felfedezést, majd oldalt nyitott az amatőr világhálós régészek számára, amit felkapott az olasz és a nemzetközi sajtó. Különösen a dél-amerikai régészek fantáziáját mozgatta meg az új kutatási lehetőség, de ők szomorúan tapasztalták, hogy a Google térképe nem mindenhol ugyanolyan részletes, a lakatlan távoli területekről csak távlati képeket mutat.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.