Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nyolcvanöt cethal vetődött partra Japánban

MTI
2002.02.25. 09:46
Nyolcvanöt cethal vetődött partra hétfőn Ibaraki japán kormányzóságban, Tokiótól északkeletre. Közülük ötvenhárom elpusztult, míg harminckettőt a helyi lakosoknak sikerült visszajuttatniuk a tengerbe. Hazaki strandján vasárnap már elpusztult három cet egy tízes csoportból, amely feltehetőleg hallószervük megfertőződése miatt tévedt el, táplálékot keresve - írta az EFE. A kormányzóság jelezte, hogy a "dinnyefejű" cetféléhez (Peponocephala electra) tartozó, 1,4-2,6 méteres egyedek tetemeit a tengerparton fogják eltemetni.

A Jomiuri Simbun szerint a hazakiak húsdarabokat kanyarítottak ki a vasárnap kimúlt tengeri emlősökből házi fogyasztásra, mert a néphagyomány "a tenger ajándékainak" tartja a partra vetett bálnákat. A japán halászati hatóságok tiltják a partra vetett cetek eladását, de megengedik a személyes fogyasztását.

Japán és Norvégia folytatja a cetek vadászatát, noha nemzetközi egyezmények oltalma alatt állnak kihalás fenyegette állatokként. A Nemzetközi Állatvédelmi Szövetség szorgalmazza a cethús forgalmazásának betiltását, de Japán kihasznál egy olyan jogi kiskaput, amely "tudományos célokból" módot ad azok vadászatára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!