Több gyümölccsel a rák és a szívroham ellen
Napi egy-két szemmel több gyümölcs fogyasztása 20 százalékkal csökkentheti a korai elhalálozás kockázatát szívroham vagy rák következtében. Az eredmények egy folyamatban lévő felmérésből származnak, mely a rák és a táplálkozás összefüggéseivel foglalkozik (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC). A vizsgálatban tíz európai ország tudósai és több mint félmillió ember vesz részt. Az eredmények szerint a vér alacsony C-vitaminszintje összefügg a magasabb halálozási arányokkal szívroham és agyérgörcs következtében, valamint a férfiak körében néhány rákos megbetegedéssel is.
A vérben az alacsony C-vitaminszintet a nem kielégítő zöldség- és gyümölcsfogyasztás okozza. Az eredményeket egyébként nem befolyásolták más változók, mint az emberek kora, vérnyomása, illetve az, hogy dohányoznak-e.