Bertalan
14 °C
27 °C

Alanyi jog lett az internet Finnországban

2010.07.02. 11:50
Finnország a világ összes országa közül elsőként fektette le törvényben, hogy minden állampolgárának alanyi jogon jár a szélessávú internet.

A szabályozás július elsejével lépett érvénybe, és egyelőre 1 megabites elérés biztosítását írja elő kötelezően az internetszolgáltatók számára. A tervek szerint ezt 2015-re drasztikusan emelni szeretnék, egészen 100 megabitig.

Felmérések szerint a finn internetpenetráció 96 százalék körül van, és a törvény teljes betartásához összesen 4000 háztartást kell már csak bedrótozni. "Felismertük az internet igazi jelentőségét a mindennapi életben, és igazi információs társadalmat építünk rá. A net többé már nem csak szórakozás" - mondta a finn informatikai miniszter, Suvi Linden a BBC-nek.

Több más európai országban, így Svájcban és Nagy-Britanniában is voltak már hasonló törekvések, de törvényt még sehol sem hoztak erre, legfeljebb ajánlásokat. Az alanyi jogon járó internet elve ütközik a több országban bevezetett három csapás törvény online verziójával, ami az illegális fájlok letöltésén és megosztásán kapott felhasználókat letiltaná a netről három ilyen alkalom után. Finnországban az illegális fájlcserélők csak figyelmeztetést kapnak, az internetelérésüket nem vonják meg.

Budapesti szállások

Fővárosi hotelek, apartmanok, panziók itt!

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.