Kínában Twitteren és blogokon harcolnak a cenzúra ellen

2010.12.21. 15:39
A kormány a sajtó mellett a blogokat is cenzúrázza, az újságírók, aktivisták és ellenzékiek nyelvi trükkökhöz folyamodnak a rendszer kijátszásához.

A kínai hadsereg napilapja nem rajong a blogokért. Októberben a lap arról cikkezett, hogy a Twitter káoszt okozott tavaly az Irán-Kína politikában, és a hozzá hasonló instant információ-megosztó oldalak veszélyesek a nemzetbiztonságra nézve. Miután a kormány blokkolta a Twitterhez való hozzáférést, érdekes módon mind a kormány, mind a kormány kritizálói fanatikus blogolók lettek, írta az Economist.

Az új blogszolgáltatókat (a blog kínaiul „weibo”), engedélyezi a kormány, mivelhogy cenzorokat alkalmaznak, és a szolgáltatókat arra kötelezik, hogy szűrjék a tartalmakat. Ennek ellenére a kínaiak megtalálják a repedéseket a Nagy Tűzfalban. Mikor október 8-án egy bebörtönzött aktivista, Liu Xiaobo, Nobel-békedíjat nyert, a hír bejárta a blogoszférát a kormány minden akadályozási kísérlete ellenére. A felhasználók ugyanis homonimákat használtak Liu nevére, vagy latin betűs rövidítéseket.

Tavaly óta a bloghasználat gyors ütemben terjed. Mielőtt tavaly júliusban bezárták, a Fanfou nevű szolgáltató közel egymillió felhasználóval rendelkezett kétéves működése alatt. Az új vezető szolgáltató a Sina Weibo több mint húsz millió regisztrált felhasználóval rendelkezik 2009 augusztusi indulása óta.

A kormány legprominensebb kritizálói közül sokan Twitter- és weibo-használók. Egyikük, Ven Juncsao azt nyilatkozta, hogy weibót használ, ha azt akarja, hogy a helyi média átvegye az információit, és így tesz sok újságíró is. Szeptemberben például élőben twittereztek két repülőtéri WC-ben rekedt nő viszontagságairól, míg a kormány megpróbálta megakadályozni, hogy újságírók Pekingbe repüljenek és panaszt tegyenek.

Ugyanakkor a kormány nyilvánvalóan hasznot lát a weibóban, így könnyen követni tudják az ellenzéki érzelmű szerzőket. Egy Twitter-használót rövid dőre őrizetbe vettek, miután azt írta, hogy a Nobel-díjas Liu támogatására transzparenst fog lengetni egy japánellenes demonstráción. Pekingben a kormány embereit a Kommunista Párt iskolájában képzik a weibós kommunikációra.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM