Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Újabb bíróság tiltotta le a DVD-másoló programot

2000.01.25. 18:06
Újabb perben állnak vesztésre a DVD-másoló programok terjesztői a kiadókkal szemben. A New York-i bíróság után most a Los Angeles-i is utasította a DeCSS nevű program terjesztőit, hogy távolítsák el oldalukról a kérdéses szoftvert, míg döntés nem születik a perben.

A DVD Copy Control Association decemberben indított pert 21 megnevezett és 72 meg nem nevezett hacker és weboldal-üzemeltető ellen, akik elérhetővé tették oldalukról a programot. Bár a szoftver szerzőjének kilétét még nem sikerült megállapítani, az biztos, hogy elsőként egy 15 éves norvég srác tette ki az internetre októberben.

Két héttel később a hét legnagyobb hollywoodi filmstúdió is pert indított a DeCSS terjesztői ellen, azt követelve a dvd-copy.com, a krackdown.com és a ct2600.com oldalak üzemeltetőitől, hogy távolítsák el oldalaikról az illegális másolást lehetővé tevő szoftvert. A program terjesztői szerint a szoftver forráskódjának nyilvánosságra hozatalával csak a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorolják. Védelmezői szerint a DeCSS-t nem a DVD-k illegális másolására hozták létre, hanem azért, hogy Linuxon is lehessen DVD-ket nézni. A DVD-ipar ugyanis nem működött együtt a linuxos fejlesztőkkel, akik DVD-lejátszó programot akartak írni az operációs rendszerre. A DVD-lemezeket ezért nem lehet linuxos gépeken lejátszani - ezt a problémát oldja meg a DeCSS.

A mindkét perben kiadott bírósági tiltással a jogvédők épp az ellenkező hatást érték el, mint amit szerettek volna: internetezők ezrei vállaltak szolidaritást a beperelt webmasterekkel, és tették fel a betiltott szoftvert oldalukra. Egyes elvetemült alakok még az eBayen is elkezdték árulni öt dollárért a programot tartalmazó diszkeket.

A kiadók és a filmstúdiók tovább nyomulnak: a filmstúdiók szövetsége hétfőn ötszáz levelet küldött a programot terjesztő weboldalak üzemeltetőinek, melyben felszólítja őket a program eltávolítására, ellenkező esetben pert helyez kilátásba. A szoftver terjesztése azonban megállíthatatlan: a DeCSS felbukkant már ausztrál, kínai, sőt magyar oldalakon is. A per folytatódik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.