Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Az e-közbeszerzés 2005-ben működhet

2003.11.13. 10:40
A parlament előtt lévő új közbeszerzési törvény számos terület szabályozását a kormány hatáskörébe utalja. Így külön rendelet készül a központosított és az elektronikus közbeszerzésről. A kormány október 31-i határozata szerint ezeket a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH), az informatikai és hírközlési, valamint az igazságügyi tárcának - a Közbeszerzések Tanácsával együttműködve - 2004. január 15-ig kell elkészítenie.
Jelenleg a MeH Baja Ferenc vezette informatikai államtitkárságához tartozik az elektronikus közbeszerzési rendszer megvalósítása. A tervek szerint a kiépítést elsőként a központosított közbeszerzést intéző Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) beszerzéseinek informatikai támogatásával kellene kezdeni. (Ez a jelenleg papíralapú ügyintézés és az intézmények megrendeléseinek elektronikussá tételét jelentené.) Az e-közbeszerzés gazdája így az MKGI lehetne, de mivel a rendszer működtetése koncessziós jog, ezért vagy kijelölik a szervezetet, vagy pályázatot írnak ki a feladatra.

Az Európai Unió államaiban és Magyarországgal szomszédos országokban is van már elektronikus piactér. Ezekben az országokban megoldott a hirdetmények közzététele és az ajánlatok benyújtása elektronikusan, az e-aláírás elfogadásával azonban még gondok vannak.

Az már biztosnak tűnik, hogy az előző kormány idején az e-közbeszerzés megvalósítására kijelölt Magyar Posta Rt. rendszere nem használható, s a MeH nem tart igény a társaság saját, összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékű fejlesztésére, amelyet egyébként a Posta 4,5 milliárdért ajánlott megvételre. Az új fejlesztésekre és az infrastruktúra kiépítésére újabb milliárdos nagyságrendű összegeket kell költeni, ám erre még nincs megfelelő forrás. A kormányrendeletek, valamint az EU e-irányelvének megalkotása lendületet adhat a fejlesztéseknek, ám a megvalósítás 2005-nél előbb nem várható.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.