Vilma
-7 °C
4 °C

Támogatná az internet terjedését a hírközlési törvény módosítása

2002.09.18. 10:44
A hírközlési törvény év végén benyújtandó módosítása egyebek mellett az egyetemes szolgáltatás szabályozását és a telekommunikációs intézményi szektor, így részben a Hírközlési Döntőbizottság működését érinti - fejtette ki Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) távközlési helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
A helyettes államtitkár elmondta: a minisztérium, illetve a kormány céljai között szerepel az, hogy a jelenleginél jóval nagyobb mértékben elterjedjen az internethasználat, illetve a vezetékes távközlési szektorban kialakuljon a valódi piaci verseny.

Népszerűsítenék az internetet

Pataki Dániel elmondta, hogy Magyarországon az internet elterjedésének nemcsak a magas telekommunkációs költség a gátja, hanem az is, hogy alacsony a háztartások számítógéppel (PC) való ellátottsága. Hozzátette: a felmérések azt mutatják, hogy az emberek egy részét nem érdekli az internet, más részük pedig nem tudja, hogy mire használható. Ezért a minisztérium nem csak a PC-ellátottság növelését tűzte ki célul, hanem azt is, hogy az embereket megismertesse az internet használatával és előnyeivel.

A helyettes államtitkár a vezetékes piaccal kapcsolatban elmondta: a verseny egyrészt azért nem elégséges, mert nem megfelelő a szabályozás. Aláhúzta: ugyanakkor az is igaz, hogy a vezetékes piac nemzetközi szinten is stagnál, s nem vonzza a befektetőket. Ehhez járul az is, hogy a telekommunikációs szektort nemzetközi méretű válság sújtja, s a piaci szereplők másfél, két éven belül nem is várnak változást ezen a területen - tette hozzá.

Versenyre kényszeríthető a Matáv

Pataki Dániel úgy vélte, ha az alternatív szolgáltatók összefognának, akkor versenyre tudnák kényszeríteni a vezetékes piacon domináns szereplőt, a Matávot. A helyettes államtitkár elmondta: a hírközlési törvény nem a célja, hanem csupán az eszköze a kormány távközlési politikája megvalósításának. Úgy vélte: olyan szabályozást kell kialakítani, amely kiszámítható és átlátható a piaci szereplők számára.

Pataki Dániel utalt arra, hogy a minisztérium hozzákezd a piaci információk összegyűjtéséhez annak érdekében, hogy tiszta képet szerezzen, s ezzel párhuzamosan kialakít és felvázol egy jövőképet is. A munka során a tárca hatástanulmányokat is készít, s elemzi, hogy milyen intézkedéseknek milyen lehetséges hatása lesz a piacra.

Számhordozhatóság, költségalap

A helyettes államtitkár a viszonylag rövid távon megvalósítható célok között megemlítette a számhordozhatóságot, valamint azt, hogy a különböző szolgáltatók a hálózatokra vonatkozó összekapcsolási referenciaajánlatukat már a hosszú távú, előremutató költségalapú számítások (LRIC) alapján határozzák meg.

Változtatások 139 pontban

A hírközlési törvény módosításával kapcsolatban Pataki Dániel elmondta, hogy év végén a sürgető problémákat kívánják orvosolni. Aláhúzta: a jövő nyáron átfogóan módosítják a törvényt. A helyettes államtitkár a törvénymódosítással kapcsolatban elmondta, hogy külső szakértők bevonásával elemzik a jelenlegi szabályozást, s eddig 139 olyan pontot találtak, ahol változtatni kell a paragrafusokon. "Az egyetemes szolgáltatás mellett az intézményi kérdéseket azért kell átgondolni, mivel a Hírközlési Döntőbizottság működését az utóbbi időben sok kritika érte" - tette hozzá.

Vizsgálják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatát

Kérdésekre válaszolva Pataki Dániel elmondta: vizsgálják az alternatív szolgáltatók azon panaszát, miszerint a Hírközlési Döntőbizottság a Matáv részéről olyan összekapcsolási referenciaajánlatot, ezen belül összekapcsolási árat fogadott el, amely hátrányosan érinti ezen cégeket, illetve gyakorlatilag hosszú távon lehetetlenné teszi a működésüket.

A helyettes államtitkár utalt arra: azért is fontos, hogy a cégek az LRIC alapján alakítsák ki összekapcsolási referenciaajánlatukat, mivel ennek során egy számviteli szétválasztást is meg kell tenniük. Ez utóbbinak az a célja, hogy az összekapcsolási ár valóságos költségeken alapuljon, s ne lehessen elbújtatni benne más telekommunikációs szolgáltatások keresztfinanszírozását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.