Auguszta
5 °C
22 °C

Nem a Republic kapta a Boldogsag.hu-t

2000.05.29. 15:37
Két elvi állásfoglalást is hozott legutóbbi ülésén az Internetszolgáltatók Tanácsának tanácsadó testülete. A döntések a szerzői jogok alapján igényelt domainek és a megtévesztő domainnevek regisztrációjára vonatkoznak.
Egyedi állásfoglalások

A tanácsadó testület elutasította a Computer.hu Bt prioritásos igénylését a computer.hu domainnévre, továbbá úgy döntött, hogy a netsport.hu domainnévvel kapcsolatos vita nem a testület kompetenciájába, hanem bíróság elé tartozik.

A testület egyik elvi állásfoglalása a szerzői jog alapján igényelt domainnevekre vonatkozik. A testület szerint a szerzői jog alapján álló jogvédelem megilleti a Hősember és a Hódító játékok alkotóit, a mű címével szemben a törvény által támasztott eredetiség kritériumainak azonban nem felel meg a Ki kicsoda, a biológia, matematika, földrajz kifejezés, melyek domainkénti regisztrálását az igénylők szerzői jogaikra hivatkozva kérték. A testület elismerte az RTL Klub szerzői jogon alapuló kizárólagos jogát a hetihetes.hu domain névre, nem fogadta el viszont a Republic együttes képviselőjének érvelését, mely szerint a zenekar a Boldogság című albuma alapján tarthat elsőbbségi igényt a boldogsag.hu domainre.

A tanácsadó testület másik elvi állásfoglalásában kijelentette, hogy az üzleti tisztességre vonatkozó törvények a domainnevek piacára is vonatkoznak, ezért számos olyan igénylést elutasítottak a regisztrátorok, amelyeknél márkaneveket próbáltak bejegyezni arra jogosulatlan igénylők. Nem teljesíthető Müller Illés igénye a wrigley.hu, a britishtelecom.hu, a mediaedge.hu, youngrubicam.hu domain nevekre, s az Innovex 97 Kft. sem kaphatja meg a hypo-bank.hu, a hilton.hu a polus.hu vagy a lego.hu domain neveket.

Az elvi állásfoglalás alapján több száz, ma még függőben lévő igénylés sorsáról dönthetnek a regisztrátorok. A tanácsadó testület közleményében elismerte a domainnév-kereskedelem létjogosultságát, mely - a márciusi liberalizáció szellemével összhangban - a domainnevek használatának jogát átruházhatóvá tette. Ezzel azonban a domainnév igénylése, használata az igénylőt piaci szereplővé is teszi, s e minőségében már a versenyjog hatálya alatt áll, a tisztességtelen verseny tilalmára vonatkozó generálklauzula rá is alkalmazható.

Az Internetszolgáltatók Tanácsának tanácsadó testülete a ,,szabályozott hivatásokat" (orvos, ügyvéd, mérnök) jelölő szavak második szintű közdomainné való nyilvánítását javasolja. A testület szerint amennyiben nem szakmabeli regisztrálja a domaint, az alkalmas az internet-használók és a piaci szereplők megtévesztésére, ugyanakkor az adott hivatáshoz tartozók valamelyike általi kizárólagos használat is sértené a többi hivatást gyakorló érdekeit, a versenysemlegesség elvét. A javaslatról az ISZT legközelebbi közgyűlése hoz majd döntést.

A testület következő ülésén döntést hoz a védjegyoltalommal kapcsolatos prioritásos jogok kérdésében, s számos újabb egyedi állásfoglalás elfogadása is várható.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.