Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Marad az internetes telefondíj megosztása

2003.11.12. 17:39
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szerint az ingyenes hozzáférést szolgáltató cégek aggályaival ellentétben a készülő elektronikus hírközlési törvény jelenlegi változata tartalmazza az internetezés telefondíjának megosztásáról szóló passzust, és így nem kerül veszélybe az ingyenes internetszolgáltatás jövője. A három hazai ingyenes szolgáltató kedden közleményben fejezte ki aggályait a készülő törvénnyel kapcsolatban.
"Az új elektronikus hírközlési törvény nem veszélyezteti az ingyenes internet-hozzáférést. A közleményt kiadók nyitott kapukat döngetnek" - mondta Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára lapunknak. Mint fogalmazott, a tegnapi napon a Parlament Informatikai Bizottsága által elfogadott - és már két héttel ezelőtt benyújtott, tehát már sokak számára ismert - bizottsági módosító javaslat továbbra is lehetővé teszi az úgynevezett "díjmegosztási modell" fennmaradását.

A három hazai ingyenes internetszolgáltató, a Freestart, a Freeweb és az Index tegnapi közleményében abbéli aggályát fejezte ki, hogy amennyiben a törvényt jelenlegi formájában fogadja el a Parlament, akkor nemcsak az ingyenes internethozzáférés szűnhet meg, de drágulhat a telefonos internetelőfizetés díja is. A szolgáltatók szerint a szeptemberi közigazgatási egyeztetést követően a törvény több ponton is megváltozott, jelenlegi formájában nem alkalmas az EU előírásoknak megfelelő piaci verseny kialakítására az internetes telefónia területén. Az informatikai minisztérium államtitkára lapunknak cáfolta a szolgáltatók aggályait, mint mondta, a tegnap elfogadott javaslat értelmében továbbra is működni fog a díjmegosztás.

Az Európai Unió országainak nagy többségében működik olyan szabályozási modell, mely valamilyen formában lehetővé teszi az alternatív szolgáltatók belépését az internetcélú hívástovábbítás, hívásvégződtetés piacára, és egyúttal kötelezi az egykori monopolszolgáltatókat a tevékenység arányos díjrészátadására a hívásokat végződtető alternatív szolgáltatók részére. A törvény korábbi, nyári tervezetében ez, mint internet-hívásvégződtetési modell még szerepelt. A törvényben szintúgy szerepelt az átalánydíjas internet-hívásvégződtetési modell is, mely lehetővé tette volna az átalánydíjas, tehát nem percalapú telefonos internethozzáférést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.