Ágnes
-11 °C
-4 °C

Kuba európai mobilszabványt választott

2001.05.02. 16:37
Kubában hamarosan kiépül a digitális mobilhálózat, melyet azonban az amerikai turisták nagy része nem tud majd használni. Az amerikai CDMA- és TDMA-rendszerű mobiltelefonok ugyanis nem működnek a főleg Európában és Ázsiában elterjedt GSM-hálózaton.
Kuba ismét betartott az amerikaiaknak, és a szomszédban honos CDMA és TDMA mobilszabványok helyett az Európában és Ázsiában elterjedt GSM-szabványt választotta. A kommunista szigetország szokás szerint saját maga számára is előnytelen döntést hozott, hiszen a lépés nemcsak az elnémult mobilokkal mászkáló amerikai turistáknak kedvezőtlen, hanem az elmaradó roamingdíjakból származó komoly bevételi forrástól is megfosztja a helyi mobiltársaságot.

A C-COM helyi analóg mobiltársaság a spanyol Soluciones telefontársaságot bízta meg mobilhálózatának fejlesztésével és az új, digitális hálózat kiépítésével, írja a Wired. Kuba távközlési és informatikai minisztere, Ignacio Gonzalez Planas szerint a továbbfejlesztett hálózat néhány hónapon belül működni kezd. Az új GSM-hálózat először Kubát fedi le, majd az ország közepén fekvő Matanzas megyét, a turisták egyik fő célpontját.

Az amerikai turisták nagy része szomorúan konstatálja majd, hogy CDMA- vagy TDMA-szabványú mobilja süket marad Kubában. A több mint 110 millió amerikai mobil-előfizető közül ugyanis kevesebb mint tízmillióan használják a főleg Európában és Ázsiában népszerű GSM-szabványt. A világpiacot tekintve ugyanakkor ez az arány megfordul: a több mint hétszáz millió mobilfelhasználó mintegy 70 százaléka GSM-rendszerű telefont használ.

A kommunista világpiacot tekintve még inkább a GSM-rendszer felé billen a mérleg nyelve: Kína a maga hatvan millió GSM-előfizetőjével a legnagyobb ilyen rendszerű piacnak számít, igaz, Észak-Korea és Vietnam nem tud sok mindent felmutatni e téren. A kubai döntés tehát ideológiailag megalapozottnak tekinthető, az már más kérdés, hogy jóval több turista érkezik az országba az imperialista szomszédból, mint a baráti Kínai Népköztársaság területéről.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!