Mária
-7 °C
3 °C

Mobilszótár

2000.11.26. 16:16
Miért kell örülniük a mobilosoknak, ha szolgáltatójuk bejelenti, hogy mostantól megy a HSCSD vagy a GPRS? Érdemes-e tátott szájjal várni az UMTS-t? És egyáltalán, mitől jó japánoknak a CDMA? Mindez és még egy csomó más is kiderül rövid mobilszótárunkból.
Bluetooth
Rövid hatótávolságú adatkommunikációs rendszer, amely a kábeles kapcsolatot szeretné lecserélni (pl. fejhallgató és mobiltelefon, számítógép és nyomtató között). A minimális energiafogyasztású (1mW) rendszer 2,4GHz-es frekvencián üzemel, körülbelül tíz méter hatótávolságú és maximálisan 720kbit/s sebeségű adatátvitelt tesz lehetővé. A Bluetooth-készülékek maximum 256 darabból álló hálózatot alkothatnak, pl. a kenyérjeggyel sorbanálló emberek előrekiabálás nélkül informálódhatnak esélyeikről. A Motorola vezetésével kialakított Bluetooth-rendszer felhaszálása ingyenes.

CDMA (Code Division Multiple Access)
Digitális mobiltelefon-szabvány Japánban, Távol-Keleten és az USA egyes részein. A hívások egyes szakaszait a rendszer az éppen szabad csatornákon továbbítja egy széles frekvenciatartományon.

DCS1800
Az 1800MHz-es frekvenciánk működő digitális mobiltelefonhálózat. Más néven PCN vagy GSM1800.

DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication)
Drótnélküli telefonok digitális szabványa. Tíz frekvencián összesen 120 csatornát használ, hangminősége nagyságrendekkel jobb, mint a régi, analóg drótnélküli rendszernek (CTO).

EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution)
Bevezetés előtt álló mobiltelefonos adatátviteli szabvány. Az EDGE-rendszer a meglévő GSM-hálózatokon az első szakaszban 384kbit/s adatátviteli sebességet nyújt. A fejlesztések további két szakaszában ennek többszöröse is elérhető lesz.

GPRS (General Packet Radio Service)
A GSM 2+ fázisában (2000-2001 fordulóján) használatos adatátviteli szabvány, maxmiális sebessége 115kbit/s. Az első csomagkapcsolt hálózat a GSM-hálózaton belül, amely egy folyamatos adatfolyam helyett csak a tényleges működésekor veszi igénybe a hálózatot. Az IP-alapú kapcsolattal a mobiltelefonok számos más hálózattal léphetnek kapcsolatba, például ténylegesen internetezhetnek, vásárolhatnak vagy emailt küldhetnek. A GPRS-sel felújított GSM-hálózat megkönnyítheti a harmadik generációs, UMTS-hálózatra átállást, mivel az már teljesen csomagkapcsolt technológiát használ.

GSM (Global System for Mobile Communications)
A napjainkban világszerte használt digitális mobiltelefon szabvány. A világ több mint 100 országában 900 és 1800MHz-en használják, míg Észak-Amerikában 1900MHz-es frekvencián működik. A GSM1800-at néha Personal Communications Networks néven emlegetik.

H.323
Valósidejű hang-, videó- és adatátviteli protokoll csomagkapcsolt alapú hálózatokban. Az ilyen hálózat lehet IP-alapú (mint az internet), helyi hálózat vagy vállalati intranet.

HSCSD (High Speed Circuit Switched Data)
A GSM-hálózatok kiegészítése, hogy 9,6kbit/s sebességű adatátvitel helyett 57,6kbit/s sebességgel működjenek. A HSCDS egyszerre négy GSM-idősávot vesz igénybe, mindegyiken 14,4kbit/s sebességű adatátvitellel. A rendszer állandó adatkapcsolatot létesít a hívó és a hívott fél között, ezért jobban kihasználható videokonferenciával, mint böngészéssel vagy emailküldéssel.

IMT-2000 (International Mobile Telecommunications-2000)
A genfi székhelyű International Telecommunications Union (Nemzetközi Távközlési Unió) harmadik generációs mobiltelefonos technológiáinak gyűjtőneve. Az UMTS ennek a koncepciónak az európai komponense. Ezek a hálózatok 2GHz-es sávban fognak működni és alkalmasak lesznek multimédiás alkalmazások kezelésére is.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)
Harmadik generációs mobiltelefon-szabvány, számos hang- és adattovábbító szolgáltatással. A GSM-rendszerek utóbja Európában várhatóan 2001-ben indul útjára. Az UMTS szabvány háromféle adatátviteli sebességet kínál: ez járművekben 144 kbit/s, mobiltelefonokban és egyéb kézi kommunikáció eszközökben 384 kbit/s, míg lakásba telepítve 2Mb/s is lehet.

VoIP (Voice over Internet Protocol)
A VoIP az adattovábbító protokollon keresztül közvetített hangot jelöli. A hang csomagokra bontva szervereken kereesztül közlekedik a beszélgető felek között. Napjainkban a VoIP-t olcsó nemzetközi telefonálásra használják, mivel a hely tarifájú hívásokat az interneten keresztül bárhová el lehet juttatni minimális költséggel. A VoIP hosszútávú haszna, hogy számos hang és adattovábító csatorna végül egy szabvány alatt egyesülhet.

WAP (Wireless Application Protocol)
A Motorola, a Nokia, a Ericsson és az Unwired Planet által alapított WAP Forum szabványa internetről elérhető szolgáltatásokat, információkat kínál második generációs mobiltelefonokon.

WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access)
Rádiós csatlakozószabvány, amely a harmadik generációs mobiltelefonok számára teszi majd lehetővé új multimédiás szolgáltatások használatát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.