Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Megdőlt a lufis repülés magassági rekordja

2001.10.31. 08:38
A gumiköteles halálugrás angol világbajnoka gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor színes játéklufikkal több mint háromezer méter magasra emelkedett. A lélegzetelállító mutatványhoz hatszáz darab héliummal töltött lufira, a visszatéréshez ejtőernyőre volt szüksége.
Ian Ashpole, a 46 éves brit extrémsportoló, kaszkadőrpilóta és professzionális ballonidomár számos különös világrekord birtokosa: ő hajtotta végre a legnagyobb gumiköteles ugrást (bungee jumping) hőlégballonról, ő tette meg a leghosszabb utat két hőlégballon között kifeszített kötélen, és a Cable & Wireless ballon föld körüli rekordkísérletének irányításában is részt vett. Ezúttal egyszerű játéklufik segítségével tizenegyezer láb magasra jutott, és épségben vissza is ereszkedett: amikor a lufik durrogni kezdtek, levágta magát a fonálkötegről és ejtőernyővel ért földet. Öt évvel ezelőtti kísérlete során tízezer láb magasra jutott, így ezúttal saját rekordját döntötte meg.

Ian Ashpole rekordkísérlete Ballonklaszter meteorológiai léggömbökből

A több ballonból álló repülő szerkezeteket ballonklasztereknek nevezi a szakirodalom, és sokan mások is kísérleteztek ilyesmivel: Jean Piccard 1937-ben tízezer láb magasra jutott 98 darab héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével. Picard még kosarat erősített a klaszter alá, Gary Cashman 1954-ben már csak egy ülést. Audouin Dollfus 1959-ben 1500 láb hosszúságú ballonfüzért készített, hogy műszereket juttasson negyvenezer láb magasra. Picard fia, Don szintén ballonozott: 1962-ben 17.747 láb magasra jutott egy plasztikballon-klaszterrel, ez a rekordja azóta sem dőlt meg.

A sportág ámokfutójának Larry Waters kaliforniai öngyilkosjelölt számít, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve, mindenféle repülési előképzettség nélkül 40 héliumballont erősített kerti székéhez, kellemes délutáni repkedést tervezve a szomszédos telkek felett. Maga is meglepődött amikor 16.000 láb magasra emelkedett, és alkalmi léghajójával kis híján megdöntötte Don Picard rekordját. Bár leereszkedés közben egy magasfeszültségű vezetéket is letarolt, Walters túlélte a kalandot, a szövetségi légügyi hatóság azonban sok ezer dolláros bírságot rótt ki rá.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.