Gyöngyi
2 °C
13 °C

MP3-mat kapnak a kínaiak

2000.03.08. 13:55
Kapcsolódó cikkek (2)
A kínai kormány áldásával két hónapon belül megnyílhat az első "hivatalos" kínai MP3-oldal, ahol az elmúlt 500 év tradicionális kínai dalai közül válogathatnak majd az ínyencek. Az MP3.com babárjaira törő portál sikerének csak a cenzúra szabhat határt, a megcélzott felhasználók ugyanis annyian vannak, mint a kínaiak (elnézést a gyenge poén miatt).
A ravasz amerikaiak jól beetették a Kínai Népköztársaságot, amikor kulturális projektnek álcázva fogtak hozzá a helyi fiatalság óvatos bedrótozásához. Az amerikai webszerkesztő szoftvereket készítő Houston InterWeb Design összeállt a Hainan Dingshen Investment kínai befektetőcsoporttal, hogy a kínai kormány jóváhagyásával MP3 site-ot hozzon létre. A két cég közös vállalatát a Kínai Kulturális Minisztérium internetes részlege fogja felügyelni.

Az egyelőre Beijing Artists Online fedőnevű vállalkozás az MP3.com mintájára szerveződik. Az oldalnak az angol nyelvű változata két hónapon belül elindulhat, a kínaira további két hónapot kell várniuk a helyieknek és a kínai netizeneknek. Kínában jelenleg 9-10 millióan, főként fiatalok interneteznek, de világszerte 21 millió kínai anyanyelvű internetező lelhető fel. A portál később egy spanyol nyelvű oldal indítását is tervezi.

A site kezdetben az elmúlt 500 év népi és klasszikus dalait fogja kínálni, ezért készül előbb az angol verzió. Feltehetőleg ez lehetett a csábító momentum az ajánlatban, amit az állam is támogat, hiszen ezáltal az egész világ megismerheti a kínai zenét. A Beijing Artists Online emellett angol és spanyol zenét is szeretne kínálni.

Rövid pórázon
Kína már elég régóta küzd a rebellis popsztárokkal. Közülük az egyik legismertebb, a kvázipunk Cui Jian gyakran borzolta a hivatalnokok idegeit félpolitikus szövegeivel. A 39 éves rockzenész legismertebb dala a "Yi wu sou you" (Nincs semmim) az 1989-es Tienanmen téri mészárlás himnuszává vált. Ezután Cui 1990-es turnéját a hatóságok félbeszakították, mert újabb lázadásoktól tartottak. Idén januártól az internetes tartalmat is szigorúbban figyeli a hivatal, nehogy "államtitkokat" szivárogtassanak ki a forradalmár felhasználók. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Kommunista Párt jóváhagyása nélkül semmi nem kerülhetne fel a webre.
A kínai oldalt nem csak központilag akarják feltölteni, független zenészeket is fogadnak, némi távolságtartással. Amerikai cég AMP3.com oldalának mintájára a zenészek fix honoráriumot kapnának minden letöltött daluk után, valamint a hirdetési bevételek egy részét is szétosztják közöttük. A Houston InterWeb Design SiteBlazer szoftverével a csatlakozó művészek minimális HTML-tudás mellett elkészíthetik saját honlapjukat, feltöltögethetik képeiket.

A kínai kormány természetesen fenntartja az ellenőrzés jogát. Minden információ és dal csak a Kulturális Minisztérium engedélyével kerülhet fel az oldalra. Az MP3 lejátszó szoftverek letöltését nem korlátozzák, de ügyelni fognak, nehogy túl durva vagy érzékeny pontot érintő szövegű dal botránkoztassa meg a hivatalnokokat.

A jelenlegi cenzorbrigád kapacitása napi 200 előadó, fejenként 10 dallal. Az amerikaiakból álló 5 fős csapat kérdéses szövegű dalok esetén megkeresi a művészt és nekiszegeszi a kérdést: "Mit is akart ezzel mondani?" Ezáltal valószínűleg a politikai aktivisták sem kerülnek azonnal indexre, az elég árnyaltan" fogalmazott dalok bennmaradhatnak az adatbázisban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.