Titkosítással rejtőzködjön a Facebookon

2009.09.10. 17:00
Egy új pluginnel a Facebook és a nem kívánatos ismerősök, főnökök szeme elől is elrejthető a személyesnek szánt információ.

Februárban felfüggesztettek egy wisconsini tanárt, aki olyan fotót töltött a Facebookra magáról, amin éppen fegyvert fog a fényképezőgépre. Egy svájci biztosító társaság pedig azért rúgta ki az alkalmazottját, mert betegállománya alatt frissítette profiloldalát. Egyre gyakoribbak az ehhez hasonló történetek, így a Waterloo Egyetem kutatói most egy olyan böngésző-plugint alkottak, aminek segítségével a felhasználók privátnak szánt információikat rejthetik el azok elől, akiknek nem szánják, írja a Technology Review.

A FaceCloak Firefox-pluginnal azok az információk, amelyek elé két kukacot ír a felhasználó (@@), csak a kijelölt barátok, hozzátartozók előtt jelenik meg. A FaceCloak-felhasználónak van egy titkosító kulcsa, és két másik is, amelyeket a barátainak küldhet. Hasonló plugint hozott létre a Cornell egyetem kutatócsoportja is. A Semmi közöd hozzá (None of Your Business) nevű alkalmazással a profiloldal titkosított, és csak a kiváltságos barátok láthatják. Ettől abban tér el a FaceCloak, hogy nem a közösségi hálózattal együttműködésben készült, így a titkosított információt a Facebook csapata sem láthatja.

A szolgáltatás hátránya, hogy a képek titkosítását egyelőre nem támogatja, illetve, hogy a barátoknak elküldött titkosításért felelős kulcsot azok továbbadhatják.

A felhasználók egyébként nem különösebben óvatosak az online hálózatokon. Alessandro Acquisti, a Carnegie Mellon egyetem professzora 2005-ben végzett kutatása szerint a Facebook felhasználók 80 százaléka születésnapját, pontos otthoni lakcímét is publikálja. "A biztonság nem az első, ami az emberek eszében jár, amikor közösségi hálózatokat használnak" - fogalmazott. Újabb kutatásában már bíztatóbb jeleket tapasztalt: mostanra a felhasználók 30-40 százaléka testre szabja a közösségi hálózatokon a biztonsági beállításokat és kevésbé közlékeny a személyes adatait illetően.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM