Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Buddhista boom

2000.05.10. 15:05
A világ egyik legrégebbi vallása, a buddhizmus az interneten is terjeszkedik: egy év alatt megháromszorozódott a Buddha-tudatot népszerűsítő honlapok száma. A fiatal Buddha-hívők üdvözlik a kezdeményezést, az idősebb guruk a felületességet róják fel hibául.
Egyre több fiatal Buddha-hívő keresi a megvilágosodást az interneten: tavaly a buddhista honlapok száma megháromszorozódott, csupán Thaiföldön több mint kétezer újat készítettek. A weblapok - melyek letöltési száma is megkétszereződött -, elsődlegesen a fiatalokat célozzák meg. Egyszerűsítve magyarázzák a buddhista vallás lényegét és Buddha tanításait, online szerzetesek pedig az imádság erejéről beszélnek. Az internet adta lehetőségeket teljesen kihasználva a világ buddhistái a chat room-okba egyesülve osztják meg véleményüket, tapasztalataikat.

A netes Buddha talán több hívőt toboroz?
Egyre kevesebb fiatal látogatja a templomot vagy kötelezi el magát a szerzetesi élet mellett, ezért a buddhista szerzetesek, a guruk, a lelki tanítók is rákényszerültek az új, a változás elfogadására.

Luenchay Vongvanij thaiföldi üzletember is Buddha-hívő, ő a legnépszerűbb buddhista honlap elkészítője. Elmondása szerint vallásos portálját a ma információs társadalmának kihívásaihoz igazította. Az üzletember nem csak Buddha mélységgel telített szavait próbálja népszerűsíteni, de ,,személyre szabott" vallást ígér a különböző igényű embereknek.

A Bangkok Post számítástechnikai mellékletének szerkesztője, Tony Waltham úgy véli, ezek a honlapok a külföldön élő buddhisták hitének megtartását segítik elő, főleg az olyan helyen élőkét, ahol - mint például a keresztény Európában - ritkaságszámba megy a buddhista templom vagy közösség.

A buddhizmus lényege

Bár a buddhizmusnak számos alfaja és változata terjedt el, magja, lényege nagyjából egyforma. A vallás nem a teremtő Isten köré szerveződik: a hangsúly a személyes igazság megtapasztalásán van. Így az igazság felfedezéséhez vezető út megtalálásában alapszerepet játszik a tanító, a guru.
Buddha nevének jelentése: a felébredt, a megvilágosult, a tudatos. Bár úgy vélik, hogy a történelem folyamán számos Buddha létezett és fog is létezni, Siddharta Gautama az egyik legismertebb Buddha. Tanításait századokkal halála után jegyezték le, így nem tartják őket hiteles szövegnek. Buddha tanításainak lényege: megszabadulni az önközpontú léttől, melyben a szenvedés elkerülhetetlen. Az épp jelenlegi életben tanúsított magatartás szerint halál után az egyén magasabb vagy alacsonyabb életformában születik újra.

Az egyik felhasználó épp a templomok hiányában látja ezen weblapok vonzerejét. Az interneten sikerül elszakadni a kereskedelmiséggel, tisztátalansággal és kizsákmányolással jellemezhető hagyományos épületektől, optimális körülmények közt, igazán szellemi, virtuális templomban lehet gyakorolni a vallást - mondta.

A weblapok kritikusai nem tartják a legmegfelelőbb szellemi irányítónak az internetet, mert a buddhista vallás egyik alappillére éppen a tanító, a guru, aki beavat a szellemi mélységekbe.

A Világ Buddhista Tesvérszervezet vezetője, Nantasarn Seesalab szerint a honlapok túlzottan egyszerűsített változatát nyújtják ennek az igencsak összetett vallásnak. ,,Tanulhatnak valamit, de ez nem azt jelenti, hogy meg is értik azt" - mondja a tanító. A szerzetesek és guruk is inkább a személyes tapasztalatszerzést ajánlják, de az internettel ők sem tudják felvenni a harcot. Talán nem is akarják, hisz az internet akár a buddhizmus boomját is elő tudná segíteni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.