Judit
-2 °C
8 °C

Diktafont ajándékoztak egy vak diáknak a Törzsasztalosok

2001.09.17. 16:51
Az Index Törzsasztalának lakói mindig is híresek voltak civil kezdeményezéseikről: Happe Tokióba szóló repülőjegyére éppúgy összeadták a szükséges 150 ezer forintot, mint a Rejtő Jenő köztéri szobrára szükséges pénzt, illetve elérték, hogy utcát nevezzenek el az ok nélkül mellőzött íróról. Hasonlóképpen indult ez a történet is, mely happy enddel látszik végződni: az egyik topikban összegyűlt társaság nemcsak lábkapcsolós diktafonnal látott el egy vak kislányt, de úgy tűnik, hamarosan internetezésre alkalmas számítógépet is összeállítanak neki.
A történet idén májusban kezdődött, amikor Doktorits András, a budapesti Sylvester János Protestáns Gimnázium informatikatanára topikot nyitott a Törzsasztalban. "Egy gimnázium tanáraként vak diákunknak olyan olcsó diktafont keresünk (ajándékba még jobb lenne), amelyik pedál segítségével leállítható." - írja a topikindítóban.

Többen is jelentkeztek, hogy szívesen adnának mikrokazettás diktafont a másodikos diáknak, a lényeg azonban épp a lábkapcsoló lett volna, hiszen, mint a Dokia néven szereplő Doktorits András írja, így "diktálás közben, amikor számítógépbe írja a tanulnivalót, nem kell megkeresnie (kitapogatnia) a diktafont". Sajnos azonban egy ilyen lábkapcsolós diktafon több mint százezer forintba kerül, a topiklakók ezért arra az elhatározásra jutottak, hogy saját hatáskörben oldják meg a problémát.

Saját tervezésű lábkapcsolót építettek

A saját tervezésű pedál
Slr talált olyan diktafont egy műszaki boltban, melyet lehet pedállal vezérelni, és megmérte, hogy milyen jelekkel irányítható a készülék. Qqberci vállalta, hogy Slr mérései alapján megépíti a pedált, melyet sikeresen el is készített - méghozzá anélkül, hogy egyszer is látta volna a diktafont. A remekül működő berendezés nemcsak a szalag szimpla megállítására alkalmas: a pedálba szerelt négy mikrokapcsolóval előre-hátra lehet tekerni a szalagot, illetve lejátszani és megállítani, attól függően, hogy milyen irányba dönti a lábát a felhasználó.

Összegyűlt a diktafonra való összeg

Az Aiwa diktafonra gyűjtést szerveztek, Rali vállalta az adományok összeírását és kezelését. Mindössze egyetlen hónap alatt összegyűlt a szükséges összeg: 24 topiklakó küldött 42 ezer forintot. Ebből bőven tellett a húszezres diktafon mellett kazettákra, tartalék akkura és hordtáskára is, a maradék hatezer forintot pedig a csomaggal együtt átadták a megilletődött Évinek.

Váratlan fordulat

A teljes szett
Itt egy apróbb happy enddel véget is érhetne a történet, a dolgok azonban szeptemberben kellemetlen fordulatot vettek. Évi a diktafon segítségével sem volt képes tartani a gimnáziumi oktatás tempóját, ezért az új tanévet már ismét a Vakok Intézetének iskolájában kezdte. A gazdátlanná vált diktafon a gimnáziumban maradt, a tanárok a Vakok Intézetének szeretnék odaadni. A Törzsasztalban összegyűltek azonban azt szeretnék, hogy Évi kapja meg és használhassa a készüléket, hiszen neki gyűjtötték a pénzt és azért dolgoztak, hogy az övé legyen. Évi minderről keveset tud, mivel öreg számítógépe és a rajta levő programok alkalmatlanok arra, hogy ő is internetezni tudjon, és beszélgessen a topik lakóival.

Internetes számítógépet állítanak össze

A pedált saját pénzéből, "társadalmi munkában" építő Qqberci - aki nem kívánt saját nevén szerepelni e cikkben, de annyit elárult, hogy informatikai auditorként dolgozik - úgy döntött, hogy nem hagyja ennyiben a dolgokat. Most egyfelől azért kampányol, hogy Évihez kerüljön a diktafon - ezt bizonyosan eléri, hiszen a készüléket ő és a Törzsasztalosok adományozták a kislánynak, nem pedig valami absztrakt, jótékony célra.

Évi
A topiklakók eközben Qqberci felhívására újabb gyűjtésbe kezdtek, hogy Évinek legyen internetezésre alkalmas gépe. A kislány jelenlegi számítógépe alkalmatlan erre a feladatra: "a képernyő-felolvasó programja Windows felületen nem működik, vagyis Évi nem tud böngészni a neten" - foglalta össze Slr a problémát. Raliék ekkor elkezdték összeírni az újabb adományokat, Qqberci pedig nekiállt kideríteni, mi szükséges ahhoz, hogy Évi tudjon internetezni. Jelenleg a rendszerterven dolgozik, szabadidejében pedig a hazai PC-gyártóknál kampányol, hátha valamelyik nagyvállalat megajándékozza Évit egy géppel.

Sorozatgyártásban készülhet a lábpedál

Évi esete nem egyedi: sok látássérült diák tanulásához tudna segítséget nyújtani a lábkapcsolós diktafon. Qqberci ezért a pedál leírásával megkereste a Fővárosi Oktatástechnológiai Központot, hogy segítsenek gyártót találni. Elképzelhető, hogy valamelyik gépműhellyel rendelkező középiskola be tudja illeszteni a kisszériás gyártást a tanmeneti munkák közé, így a lábpedál sorozatgyártásban készülhetne. A több tízezer forintos diktafont persze így is meg kell vásárolni, a százezer forintba kerülő gyári lábpedál azonban kiváltható lenne a néhány ezer forintos gyártási költségű házi fejlesztéssel.

Esélyegyenlőség a hálózaton
A megfelelő számítógéppel és felolvasó programmal felszerelt vak emberek számára az internet biztosíthatja az egyenlőséget, hiszen a látókhoz hasonlóan óriási mennyiségű textuális információt érhetnek el. Míg a napilapokat braille-változat hiányában nem tudják elolvasni, azok internetes változatával ők is hozzájutnak a legfrissebb hírekhez. Az online fórumokon, levelezőlistákon virtuális jelenlétük semmiben sem különbözik látó társaik részvételétől. A vakok nem használnak egeret, és internetezni is nem-grafikus (Lynx) böngészővel szoktak. Azok a csilivili, sok képpel, animációval felszerelt weboldalak, melyek csak a böngészők legfrissebb verzióival elérhetők, kirekesztik olvasóik közül a sok más helyzetben is hátrányba kerülő vakokat, noha épp az internet lenne az a média, mely biztosíthatné egyenlőségüket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.