Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Egy dollárért telefon és internet az indiánoknak

2000.04.17. 14:15
Egyetlen dollárért telefonvonalat és internet-hozzáférést kapnak az amerikai indián-rezervátumok lakói, Bill Clinton vasárnap előterjesztett javaslata szerint. A 17 millió dolláros összértékű indítványt a Microsoft további 2.7 millióval egészítiené ki, csatlakozva a kormányzati előterjesztéshez. A lépésre azért volt szükség, mert az USÁ-ban az amerikai indiánok többsége nem tudja kifizetni a kedvezményes csatlakozási díjat sem. 1990-ben a Navajo-rezervátum lakóinak mindössze 22%-a rendelkezett telefonkészülékkel.
Mindössze egyetlen dollárba kerülne az amerikai indián-rezervátumokban a telefonvonal és az internet-hozzáférés, amennyiben az amerikai törvényhozás elfogadja Bill Clinton hétfői indítványát. Az amerikai elnök fontosnak tartja az anyagi szegénységben élő közösségek kommunikációs lehetőségeinek fejlesztését, ezért 17 millió dollárral javasolja kiegészíteni a már korábban elindított telefonprogramot.

Az intézkedés első lépésben nyolc törzsi közösség csaknem 300 ezer háztartáást érint majd
Az intézkedés első lépésben nyolc törzsi közösség csaknem 300 ezer háztartását érinti majd. A jelképes csatlakozási díj bevezetése gesztus értékű lépés, melyre azért van szükség, mert az amerikai indián családok többségének még a kedvezményes telefonvonal-vásárlási lehetőségek is túl drágának bizonyultak.

Egy 1990-ben készült felmérés szerint a Navajo indián rezervátum lakóinak mindössze 22%-a rendelkezett telefonkészülékkel.

William Kennard, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke szerint a világ minden pontjával összeköttetésben lévő amerikai telefonrendszer szégyene volt eddig, hogy saját hazájában nem gondolt az őslakók ellátására.

A Microsoft - csatlakozva a kormányzati tervekhez - már vasárnap bejelentette, hogy 2,7 millió dollár értékű szoftverrel száll be ,,Amerika legősibb közösségeinek" behálózásába.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.