Salamon
7 °C
13 °C

Olcsóbb telefont és internetet vár a nép

2002.09.25. 15:59
A hazai háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák csökkenését, míg minden második háztartásfő az otthoni internetezés költségeinek mérséklését várja az új Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenységétől - derül ki a BellResearch által készített, az IHM ismertségével és társadalmi szerepvállalásával foglalkozó legfrissebb telefonos közvélemény-kutatásból. A távközlési verseny felélénkítésén keresztül, illetve ártámogatás útján megvalósuló megtakarítás mellett a megkérdezettek közel harmada úgy gondolja, hogy családja informatikai oktatásra szorul, amelyben a minisztérium segítségét várná.
A magyarországi háztartások közül minden második (57 százalék) értesült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium létrehozásáról. A budapesti családok mintegy kétharmadához (67 százalék), míg a vidéki háztartások mindössze 54 százalékához jutott el az informatika és távközlés adminisztrációjának minisztériumi szintre emelésének híre.

A vidékiek fontosabbnak tartják

A BellResearch felmérése szerint az új minisztérium szerepvállalását az ország jövőjére nézve a családfők 71 százaléka fontos kérdésnek tartja (5 fokú skálán 4-es vagy 5-ös osztályzatot adott), és mindössze a háztartások 7 százaléka tekintette elhanyagolhatónak (5 fokú skálán 1-es vagy 2-es osztályzatot adott). A vidéken élők nagyobb arányban tartják kiemelten fontosnak a minisztérium jövőbeni működését (72 százalék), mint a fővárosban élők (67 százalék), vagyis az elmaradottabb térségek felzárkózásukban fokozott állami szerepvállalásra számítanak.

Ön szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenysége miben tudná segíteni önt és családját a jövőben?

Az Informatikai Minisztérium idén májusban alakult, ezért a minisztérium feladat- és hatásköre még kevésbé lehet ismert a közvélemény számára, mindazonáltal a BellResearch felmérése szerint a háztartások számára az informatika és távközlés területén az olcsóbb vezetékes telefonálás a leginkább kardinális kérdés: ötből négy család (83 százalék) a vezetékes telefontarifák csökkenését várja a minisztériumtól. A 40 év feletti korosztályokba tartozó háztartásfők nagyobb arányban jelezték az olcsóbb vezetékes telefonálás igényét, mint a fiatalabbak, de a nehéz anyagi helyzetben lévő családokban is gyakrabban jelölték meg ugyanezt problémaként.

Ingyen internetet akarnak

A háztartások fele szeretné elérni, hogy az internetcsatlakozás költségei csökkenjenek vagy teljesen megszűnjenek, ezen belül a már személyi számítógéppel rendelkező háztartások háromnegyede (77 százaléka) várná el, hogy a minisztérium tegyen még többet az internetes költségek mérséklése érdekében - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A háztartások közül minden harmadik (32 százalék) fontosnak tartaná, ha a kormányzat segítené őket a térítésmentesen vagy kedvezményesen magvalósuló PC-vásárlásban, azonban hasonló arányt képviselnek azok, akik az informatikai oktatás terén szeretnének fokozott állami szerepvállalást.

A kutatás módszertana
A kutatás során az ország 400 háztartásának 18 éves és idősebb vezetőjével készítettek telefonos interjúkat 2002. augusztusban. A kutatás eredményei reprezentatívnak tekinthetők a magyarországi háztartásokra régió, településtípus, a háztartásfő életkora és a háztartás mérete szerint. A minta maximális hibája plusz-mínusz 5,1 százalék (95 százalékos megbízhatósági szinten), azaz legfeljebb ennyivel térhetnek el az eredmények attól, mintha az összes háztartást megkérdezték volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.