Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Új portál a magyar diaszpórának

2003.02.13. 10:37
Cserey Erzsi, aki Robert De Nirónak és Woody Allennek is volt már filmbéli partnere, most Szabó Sándorral, a Milka lila tehenének "szülőatyjával", Fischer Istvánnal, az ARD német közszolgálati tévéadó kulturális főmunkatársával, dr. Horváth-Militicsi Szabolccsal, a gaboni Dr. Albert Schweitzer Kórház belgyógyászával és Szőcs Klárival, a torontói Arany János Magyar Iskola igazgatónőjével együtt osztozik a MON, MagyarOnline.net (www.magyaronline.net) külföldön élő látogatóinak, fórumtagjainak társaságában. A honlap szerkesztői maguk is külföldön élő magyarok. A fiókszerkesztőségek Bostonban, Buenos Airesben, Berlinben, Linzben, Los Angelesben, Majna-Frankfurtban, Montrealban, New Yorkban, Seattleben, Linzben és Los Angelesben vannak.
A holland Edwin van Schie Budapesten diákként annyira beleszeretett a magyar nyelvbe, hogy vasszorgalommal megtanulta, majd Hollandiában magyar nyelviskolát nyitott, magyar nyelvkönyveket írt és kétnyelvű magazint is alapított. Catherine Gyarmathy-Amherd, Magyarország müncheni főkonzuljának felesége is szerelemből tanult meg magyarul. Hemmer Gizella, akit a szerelem csalt Németországba, elhatározta, hogy Zemlényi Zoltán Hoppárézimi! Című könyve által ismerteti meg a németeket a magyar kultúrával. Lányával együtt nemcsak lefordították a mások által lefordíthatatlannak tartott könyvet, de könyvkiadó vállalatot is alapítottak, hogy a fordítás megjelenhessen. A MON kincsestára az ilyen történeteknek.

Sokmillió olyan született magyar él a világban szétszórva, aki mindenáron magyar akar maradni. A MON fölkarolja az olyan kezdeményezéseket, mint a Kazahsztáni Magyarok Kulturális Szövetsége, amely naponta küzd az életben maradásért - támogatás, nyilvánosság hiányában. A Kazahsztánban élő magyarok - a többi között az I. világháborús hadifoglyok leszármazottai -, kis diaszpórába tömörülve próbálják életben tartani a magyar nyelvet, és önnön létezésükre az óhaza figyelmét felhívni.

Nem csak az anyagi segítség, illetve Magyarország támogatása hiányzik a magyar azonosság megőrzésére tett erőfeszítések sikeréhez. Hiányzik az olyan átfogó program, amellyhez kapcsolódva a a szervezetek tudomást szereznének egymásról és segítenék egymást a fejlődésben a magyar szellemiség és kultúra életben tartásában. Az Argentin Magyar Intézmények Szövetsége, a Bosznia-Hercegovinai Magyar Polgári Egyesület, a bostoni Bartók Béla Magyar Iskola, vagy a kanadai Magyar Krónika is példái a mintegy ezer, hagyományőrző kezdeményezésnek. Az ilyen vállalkozások összefogására alakult a MON, az első, Kárpát-medencén kívüli, internetes fórum.

A MagyarOnline.net munkatársainak írásai magyarokat érintő kérdéseket feszegetnek. A MON Fórumán is megvitatott cikkek nagy visszhangot keltenek. Magyarországi és külföldi lapok is rendszeresen átvesznek, idéznek, ezekből a véleményekből.Természetesen az egyik legvitatottabb kérdés: hogyan maradjunk magyarok? A "Hogyan tanítsuk magyarul írni-olvasni gyerekeinket?", a "Magyarként külföldön, külföldiként otthon", vagy a "Beilleszkedés" témákhoz különösen sokan hozzászólnak, elmondják tapasztalataikat nemcsak a Fórum olvasói, hanem nyugati közösségek vezetői, értelmiségiek is. A "Mit jelent magyarnak lenni?" pályázatra szép számmal neveztek, és örvendetesen sok díjat ajánlottak föl a győzteseknek.

Hárommillióan a Kárpát-medencén kívül

Legyenek azok New York felhőkarcolói, a San Diegó-i tengerpart, a seattle-i Space Needle, vagy a finn hómezők, amit az ablakon kinézve lát, a magyar szóra egyaránt felkapja a fejét aki évtizedekkel ezelőtt hagyta el szülőföldjét, netán az óhazától távol született, mint az, akit munka, szerelem, netán puszta kalandvágy csalt el otthonról. Hárommillió magyar él a Kárpát-medencén kívül hárommillió különböző okból. Csak Nyugat-Europában negyedmillióan, az Egyesült Államokban majd' másfél millióra teszik számukat a hivatalos adatok. A Dél-Amerikában élő magyarok száma - helyi becslés szerint - közelít a százezerhez. További magyar diaszpórák léteznek még Izraelben, Ausztráliában, Afrikában, ázsiai országokban.

Már hetven magyar szervezet a tagja a MagyarOnline.net-nek. Riportok készültek a szervezetek vezetőivel, rendszeresen beszámol az általuk vezetett közösségek munkájáról. A cikkek a MagyarOnline.net címlapján, archívumában olvashatók, a Szervezeti Ismertető országok szerint tartalmaz információkat a Finnországi Magyarok Egyesületéről, a párizsi Magyar Katolikus Misszióról, vagy a Svédországi Magyar Ifjak Társaságáról és a többiekről. Külföldi magyar kezdeményezés a MON Baráti Közösség kéthetente megjelenő hírlevele is, amely email útján tudósít a világ számos pontján történt magyar vonatkozású eseményről, felhívásokról, friss hírekről. A hírlevélre bárki pillanatok alatt feliratkozhat a http://groups.yahoo.com/group/magyaronlinenet/ oldalon, vagy a MagyarOnline.net szerkesztőségének címén.

Az áprilisban megjelenő MagyarOnline.net évkönyv az első esztendő sikereit foglalja össze. Fényképes riportokban tudósít magyar vonatkozású eseményről, négyszáz magyar szervezetről, külföldön élő magyarokról.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.