Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Internetkávézó 5500 méteren

2003.01.25. 10:56
A Mount Everesten létesül hamarosan a világ legmagasabban fekvő internetkávézója. A létesítmény az 5500 méteren fekvő bázistáborban létesül. Az új netkávézót májusban vehetik birtokukba a hegymászás kedvelői.
A Mount Everesten, egy majdnem 5500 méteres magasságban fekvő bázistáborban létesül a világ legmagasabban fekvő internetkávézója. A kezdeményezés a nepáli Tsering Gyaltsentől, a néhai Tenzing Norgay unokájától származik. Sir Edmund Hillaryvel együtt Norgaynak sikerült elsőként a világ legmagasabb, Csomolungma néven is ismert hegycsúcsának megmászása 1953-ban. A serpa tervét amerikai technikusok is segítik, akik drót nélküli távközési összeköttetést létesítenek a gleccseren fekvő, hegymászókat szolgáló bázistáborral.

A kiberkávézó a tervek szerint a Mount Everest meghódításának 50. évfordulójára, májusra készül el. A berendezéseket repülőgépen Lukla városba, majd onnét jakháton előbb Namche Bazarba, majd a gleccseren fekvő bázistáborba szállítják. A költségek fedezése céljából a műholdtámogatású internetkávézót átalányáron bérbeadják majd a Himalája meghódítására induló expedícióknak, a hegymászószezonon kívül pedig "egy isten háta mögötti iskola" számára biztosít internetes összeköttetést a külvilággal.

A világ legmagasabb hegyéről egyébként nem lesz olcsó mulatság elektronikus leveleket küldeni: az éghez legközelebbi kávézó formális tulajdonosa, a nepáli környezetvédelmi hatóság 2 és 5 ezer dollár közötti átalánydíjat szándékozik felszámítani az expedícióknak, amelyeknek a létszáma általában 5 és 20 fő között mozog. Igaz, a fejenkénti 65 ezer dolláros részvételi díjhoz képest ez nem tűnik túlzottan magas összegnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.