Ágnes
-11 °C
-4 °C

Lebuktak a holland botnet gazdái

2005.10.11. 09:49
Kapcsolódó cikkek (1)
Három holland hacker világszerte több mint százezer számítógépbe tört be. Ennek során automatikus szaglászó programokkal eltulajdonították áldozataik banki és Ebayen használt belépő adatait.

A holland hatóságok felszámoltak egy botnet hálózatot, írta a hét végén a Nationale Recherche című lap. A három letartóztatott fiatal férfi olyan hálózatot üzemeltetett, amely több mint 100 ezer eltérített (zombi-) pc-n keresztül gyűjtötte a gyanútlan felhasználók személyes adatait.

A 19 éves elsőrendű vádlott és 22 illetve 27 éves társai a Toxbot nevű trójai behatolóprogram segítségével vették át az irányítást több mint 100 ezer PC felett, szerte a világban. Az eltérített számítógépek közül több ezer Hollandiában működött, írta a PC Welt.

A hatóságok szerint a csoport tagjai bankszámlákra, az Ebaynél és a Paypalnál felhasználói profilokba hatoltak be. A letartóztatott gyanúsítottak a zombi-pc-k kiépült hálózatát vállalatok elleni DoS-támadások kivitelezésére is felhasználták. A zsarolásra használt hasonló támadások tipikus célpontjai online kaszinók és üzletek voltak.

Folyton átfaragták

A hatóságok szerint a tettesek macska-egér játékot folytattak az antivírus cégekkel. A billentyűleütéseket feljegyző Toxbot trójai programot folyamatosan változtatták, hogy a vírusellenőrzők ne észlelhessék. Az orosz Kaspersky Labs szerint a felhasznált digitális kártevő a "Backdoor.Win32.Codbot" nevezetű IRC-boton alapul.

A Symantec egyik jelentésében ehhez már csak azt jegyzi meg, hogy felbukkant a legújabb változatú W32.Toxbot.AL. A vírusirtó cég speciális programot is készített a behatoló kód eltávolítására.

A gazdátlanul maradt botnetet időközben a holland kormány gyorsreagálású internetes egysége (Govcert) internetes szolgáltatók, köztük az XS4ALL segítségével felszámolta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.