Emőke
8 °C
19 °C

Lassan nagyüzemi méreteket ölt az adathalászat

2004.11.25. 11:08
Idén júliustól októberig világszerte 25 százalékkal nőtt a működő phishing szájtok száma, jelentette az illegális adathalászok ellen szerveződött Anti-Phising Working Group. A csoport gyanúja szerint a növekedés mögött olyan szoftverek állnak, amelyekkel könnyűszerrel generálhatók a felhasználók megtévesztését célzó hamis weboldalak.
Októberben az Anti-Phising Working Group (APWG) összesen 1142 működő phishing szájtot talált az interneten, a többségüket amerikai szervereken. A szájtok összesen 44 cég ügyfeleit vettek célba, és átlagosan 6,4 napig voltak elérhetők (a leghosszabb életű phishing szájt egy teljes hónapon át működött).

A phishing olyan módszer, amellyel a felhasználót eredetinek látszó weboldalra csalják, és ott ráveszik, hogy adja meg személyes adatait, esetleg hitelkártyaszámát. Mint arról beszámoltunk, a legutóbbi magyarországi phishing-kísérlet az OTPdirekt-szolgáltatást igénybe vevőket támadta meg.

36 százalék

Érdekesség, hogy a szájtoknak csupán ötöde vette a fáradságot arra, hogy az URL-be valamilyen formában becsempéssze a megtámadott cég nevét, míg többségük (60 százalékuk) pusztán egy IP-címen volt elérhető. A célba vett áldozatok csaknem háromnegyede volt bank vagy pénzintézet, 14 százaléka dotkomcég, 7 százaléka pedig online kereskedő (további 7 százalék a vegyes kategóriában szerepel).

A múlt hónapban az APWG drámai változást, 36 százalékos növekedést regisztrált a felhasználókat a hamis oldalakra csalogató emailek számában is. A trendből a szervezet arra következtet, hogy valószínűleg elérhetők már olyan eszközök, amelyek megkönnyítik - szinte automatizálják - a hamis oldalak elkészítését és netes publikálását. Az APWG szakértői mindehhez úgy gondolják, hogy a csalogató oldalak egy része gyanútlan felhasználók számítógépein kapott helyet, akikhez vírus vagy trójai program segítségével telepítették az illegális oldalakat.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.