Árpád
-2 °C
9 °C

A virtuális farm

2001.04.09. 15:51
Az International Potato Center által elindított kutatásban bárki kedvére művelheti a földet, anélkül, hogy egy bizonyos pártra kellene szavaznia. A program lényege, hogy a világ összes kutatója részt vehessen mezőgazdasági kutatásokban, anélkül hogy fel kellene állnia számítógépe elől. A környezet, ültetvények modellezése nagyban megkönnyítheti a jövőben a tervezést, illetve segíthet elkerülni az esetleges éhínségeket.
Mezőgazdasági modellek eddig is léteztek, az egyszerű játékoktól (lásd SimFarm) a bonyolult kutatási modellekig, az CIP (az International Potato Center spanyol nevének rövidítése) rendszere azonban annyiban új, hogy teljesen nyilvános, bárki megnézheti, bárki konzultálhat a szerzőkkel, illetve lekérheti és használhatja az adatokat. A CIP az Activebrowser.com segítségével egy teljesen 3D-s környezetet hozott létre, amit bárki alakíthat.

A rendszerben teljesen komplex rendszerek modellezhetőek le, interneten keresztül. Nem kell többé Burmába utazni ahhoz, hogy a tudósok rájöhessenek, mi okozza a mangóültetvények pusztulását. Bárki létrehozhatja a neki megfelelő területet, meghatározhatja domborzatát, éghajlatát, illetve a terményt, amit termeszteni kíván. Ha ez megvolt, megadhatja a gépnek akár azt is, hogy modellezze le az elkövetkezendő 25 évet, ahol később megfigyelhető az erózió. A lelkes elektrofarmer persze bármikor megtekintheti ültetvényét, nyugodtan körbejárhatja.

Milyen volt előtte? - Kiadós eső a trópusi ültetvényen
A farm természetesen nem a nagyközönség szórakozási igényeit hivatott kiszolgálni, a modellezés sokkal inkább szól a hozzáértőknek és a kutatóknak. A CIP célja, hogy minél több szakembert bevonjon, illetve minél több embernek nyújthasson megbízható szakmai tanácsot. A programhoz kialakított böngészőfelület lehetővé teszi, hogy a 3D-s környezet mellett egy teljesen átlagos böngésző is fusson, ahol a modellezés közben a felhasználó adatokat kereshet, hívhat le, fel- vagy letölthet, illetve társaloghat másokkal, akik szintén ilyen problémán dolgoznak.

A "farmerek" továbbá tanáccsal szolgálhatnak bárkinek, aki kéri. A tervek szerint a kutatásban résztevők bárki számára nyújthatnak segítséget, illetve adhatnak ki adatokat nyilvános használatra. A kutatás lényege tulajdonképpen az, hogy segítsenek a megfelelő növény kiválasztásában, illetve a termelési módszerben. A kutatások teljes eredményei elérhetőek lesznek az interneten, feltehetően júniusban már megjelenek az első kísérletek eredményei.

Az ActiveWorlds rendszere azonban nem csak a széleskörű nyilvánosság miatt érdekes, hanem a technikai háttér miatt is. A program segítségével sok olyan kutató, kisebb intézet vagy akár kispénzű egyetem is saját kutatásba kezdhet, aki/ami eddig nem engedhette meg magának egy ilyen szimulációs rendszer fejlesztését vagy megvásárlását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.