Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

A Sobig féreg új változata tömi el a levelesládákat

2003.08.19. 16:56
Már Magyarországon is hatalmas levélforgalmat generál a Sobig féreg új, "F" változata. A féreg Windows 95, 98, ME, NT, 2000 és XP rendszereken működőképes.
A korábbi Sobig-változatokhoz hasonlóan az új variáns is saját beépített SMTP levelező klienssel rendelkezik, ennek segítségével továbbítja magát a fertőzött gépen található emailcímekre. A féreg - szintén hasonlóan elődeihez - a .dbx, .hlp, .mht, .wab és .html fájlokban kutat emailcímek után. A Trend Micro vírusirtó cég közepes veszélyességi kategóriába sorolta a vírust.

Filterrel szűrhető

A Sobig.F tárgymegjelölései és csatolmányai:
Re: Thank you!
Thank you!
Re: Details
Re: Re: My details
Re: Approved
Re: Wicked screensaver
Re: Your application
Re: That movie

your_document.pif
document_all.pif
thank_you.pif
your_details.pif
details.pif
document_9446.pif
application.pif
wicked_scr.scr
movie0045.pif

A levelek szövege mindig "See the attached file for details" vagy "Please see the attached file for details", ezért emailfilterrel könnyen kiszűrhetők. A levelek tárgyát és a melléklet nevét rövid listákból választja ki véletlenszerűen a vírus, a lehetséges változatok itt jobbra, keretben olvashatók. A melléklet mindig .pif vagy .scr kiterjesztést szimulál.

Terjedése során a kigyűjtött emailcímeket használja fel a a feladó meghamisítására. Amennyiben a vírus által automatikusan küldött levél nem ér célba, a hibajelzés és benne a visszapattanó fertőzött üzenet ahhoz a személyhez érkezik meg, akinek a címét a vírus a feladó meghamisításához felhasználta.

A Trend Micro szerint az első fertőzéseket Norvégiában és Spanyolországban regiszrálták. A féreg Windows 95, 98, ME, NT, 2000 és XP rendszereken működőképes.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.