Ágnes
-13 °C
0 °C

Mozgóképnaplók

2005.07.25. 00:04
A gombamód szaporodó szövegalapú webes naplók, a blogok mellett megjelentek a videóval készített vlogok. A mozgóképes üzeneteket általában, de nem kötelezőérvényűen szöveges, képi és egyéb, a látottakat kontextusba helyező információ kíséri. Az első videóblogok ugyan már 2000-ben feltűntek a világhálón, de az áttörésre 2005-ig kellett várni.

Vlog-történelem

Sokak szerint új tartalom-előállító és szolgáltató médium, mások viszont csak a blogok újabb fejlődési állomását látják bennük.

Az első ismert üzenetet az ausztrál film- és újmédia-szakértő Adrian Miles jegyezte 2000. november 27-én. A feleségével, Carol-lal lelkesen vlogozó, webes valóság show-t (The Carol and Steve Show) készítő Steve Garfield ugyan már 2004-et a „videóblogok évének” nyilvánította, ám a média főként a délkelet-ázsiai szökőár idején figyelt fel a blogokhoz képest még mindig elenyésző számú alkotóval/rajongóval (vlogger) bíró jelenségre. Azért sincsenek olyan sokan, mert az online videók készítése néhány link és kommentár elküldésénél lényegesen komolyabb technikai tudást igényel. Egész éjszakát el lehet tölteni három-négyperces vlog filmezésével, vágásával.

Az első konferenciát (vloggercon) 2005. januárban tartották.

Médiaforradalmak

A texasi San Antonio illetőségű Michael Verdi (Vlog Anarchy) nem ért egyet a vlogot műfajként meghatározó véleményekkel. Szűkítenek, korlátozzák az innovációt, be akarják skatulyázni a médiumot – véli.

„Médiafogyasztóból médiakészítővé válunk” – nyilatkozta a minnesotai dokumentumfilmes Chuck Olsen. „Bárki létrehozhat, mainstream televíziók és médiumok megkerülésével terjeszthet saját műveket. Tudatosabbak leszünk, jobban megfigyeljük a valóságot, önállóbb véleményt alkotunk.”

Blogumentary-jében a blogok tömegtájékoztató-eszközökre, politikára gyakorolt hatását vizsgálta. „Vajon a blogoszféra ugyanúgy működik, ugyanolyan önálló jelenség, mint a táplálék felfedezésétől izgalmi állapotba kerülő hangyaközösségek emergens viselkedése?” – ilyen és hasonló kérdésekre kereste, s találta meg a (többé-kevésbé igenlő) válaszokat. Egyik legfőbb következtetése, hogy a digitális videó forradalma filmessé, a blogok újság- és memoáríróvá formálnak mindenkit.

A vlogok a kettőt ötvözik… Még nem tudjuk pontosan, mi várható tőlük, de valami teljesen új – sugallja forradalmi hevülettel Olsen.

Új utak, új szabályozás?

A vlog-készítés (vlogging) az internetes fájlterjesztés 2004-ben teret nyert módszere, a blogvilágban népszerű RSS 2.0 XML-formátumot használó podcasting szempontjából szintén mérföldkőnek tűnik.

Su Li Walker, a Yankee Group elemzője a blogokat a hagyományos médiumok, a vlogokat a hagyományos terjesztés kibővítésének tartja.

A videók a Japánból indult mobil eszközökön futó blogokra szintén letölthetők. A mozgóképes moblogok mindössze annyiban mások, hogy rövidebbek, általában vágatlanok, egyébként ugyanúgy vlogok.

A jogvédett zenék előszeretettel történő használata miatt előbb-utóbb a szerzői jogok kérdése is felmerül. Különösen akkor, ha az idei „robbanást” több, a vloggerek számát nagyságrendekkel növelő robbanás követi.

Szakácskönyvek, politika és Hollywood

A minőségi forradalomtól egyelőre azonban távol vagyunk, hiszen a vlogok többsége se formailag, se tartalmilag nem lépi túl a nagypapa születésnapját megörökítő házivideók színvonalát. A kísérleti, underground hangulat, alkotói attitűd, az újra való naiv rácsodálkozás, a játszadozás mégis elszórakoztatja a nézőt. A legszerteágazóbb témák kerülnek feldolgozásra: fesztiválok, ünnepségek, családi összejövetelek, sütés-főzés… Clint Sharp heti műsorban tudósít a technológiai újdonságokról. Ő is forradalomról, a terjesztés forradalmáról beszél. Politikusok szintén használják a médiumot: például John Edwards észak-karolinai szenátor vlogban válaszol a kérdésekre.

Sharp érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet: „Hollywood és a fő médiumok millióknak, s nem ezreknek tetsző filmeket, programokat gyártanak. Nem éri meg nekik, hogy esetleg a jellegzetes ausztrál hangszerről, a didgeridoo-ról készítsenek műsort. Az internet változást hozott. Nevetségesen olcsón találhatunk és dobhatunk piacra dolgokat.”

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.