Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

'A térség sereghajtói vagyunk'

2003.06.06. 02:36
"Magyarországon nincs monopolhelyzet, nem is értem, hogy miről beszélünk" - mondta Simó György, az Axelero vezérigazgató-helyettese az M2 Záróra című műsorában csütörtökön, a magyarországi internethelyzetről rendezett beszélgetésen. A megjelent internetszolgáltatók képviselői ezt ugyan vitatták, de abban szinte mindenki egyetértett, hogy Magyarországon nem drága az internet.
Megvan az esélye annak, hogy a nem megfelelő szabályozás oda vezet, hogy az Axelero monopolhelyzetbe kerül, és ezután "azt tesz az árakkal, amit akar" - állította a beszélgetésen Kóka János, az Elender vezérigazgatója. Kóka kiemelte, hogy a telefonos internet díjának jelentős részét az internetszolgáltató által a Matávnak fizetendő telefondíj adja, és hozzátette, hogy szerinte a Matáv mesterségesen tartja magasan ezt az árat, mely így - számításai szerint - az elvárhatónak mintegy kétszerese.

Kóka úgy véli, hogy az internetárak magas távközlésidíj-tartalma csak a Matáv leányvállalatának, az Axelerónak teszi lehetővé, hogy fejlődjön, így veszélyezteti a piaci versenyt. "A Matáv nem ül itt az asztalnál, így most nincs értelme erről beszélni" - reagált Simó György. Később megjegyezte, hogy az egyes piaci szereplők bizonyára a saját jól felfogott piaci érdekük miatt ijesztgetnek a legnagyobb távközlési cég monopóliumával.

Kifutó technológia

"A térség sereghajtói vagyunk" - jellemezte tömören a hazai internetpenetrációt a vitavezető, és feltette a kérdést, hogy mi az oka annak, hogy az állam a telefonos intenet-hozzáférések díjának közelmúltbéli 25 százalékos csökkentésével voltaképpen egy kifutóban lévő technológiát támogat.

Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a minisztérium azért választotta a támogatásnak ezen formáját, mert véleményük szerint most elsősorban az új belépők számát kell növelni, a szélessáv pedig már a gyakorlott internetezőknek való. Szalay Dorottya, az UPC Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint azonban vitathatatlan, hogy a telefonos internet támogatási konstrukciója tovább növeli a domináns telefonszolgáltató, vagyis a Matáv piaci erejét.

Németh Attila, a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) elnöke szerint a törekvések ellenére az elmúlt időszakban főleg az ADSL-előfizetők száma növekedett, a modemes felhasználók köre nem bővült jelentősen, és ebben főleg az elhibázott támogatásnak van szerepe. Ő úgy látja, hogy a tavaly megszüntetett átalánydíjas csomaghoz hasonló konstrukciók jelenthetnének megoldást.

Úgynevezett PC

Pataki Dániel elmondta, hogy a minisztérium egy felmérése szerint nem az ár a fő akadály, első helyen a tájékozatlanság áll. A megkérdezettek negyven százaléka ugyanis azt sem tudta, mi az internet. "Fontos az úgynevezett PC, azaz a számítógép elterjesztése is" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A magyar árak az európai átlag alatt vannak, mondta Simó is, a jelenlevők abban megegyeztek, hogy az árszint valóban nincs messze az európaitól. A szolgáltatók képviselői abban is egyetértettek, hogy az internetpenetráció növekedéséhez szükség van több online szolgáltatás bevezetésére és a magyar tartalmak bővítésére. "A magyar tartalom jelenleg silány" - mondta a UPC vezérigazgató-helyettese.

A szélessáv is problémás

Szalay Dorottya megjegyezte, hogy a szélessávú fejlesztések jelenlegi állami támogatásával is problémák vannak: a támogatáshoz adójóváírás formájában lehet hozzájutni, ezt azonban csak a nyereséges, vagyis adót is fizető szolgáltatók tudják igénybe venni, jelenleg egyedül a Matáv.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy két hónapja folyik ezzel kapcsolatban az egyeztetés, és június végéig mindenképpen lesz megoldás; a készülő új elektronikus hírközlési törvényben pedig minden hasonló problémát megpróbálnak majd kezelni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!