23 évet kapott az xboxos gyilkos

2009.06.18. 12:20 Módosítva: 2009.06.18. 12:24
Négy hónapos tárgyalás után ítéletet hirdetett Ohio állam bírósága a Halo 3-gyilkos néven elhíresült 17 éves fiú, Daniel Petric ügyében: 23 év börtönt kapott.

A srác az apja 9 mm-es kaliberű pisztolyával közvetlen közelről fejbelőtte a szüleit, amiért azok elzárták előle az Xbox360 játékkonzolát. Az anya azonnal meghalt, az apát viszont megmentették az orvosok, időlegesen megbénult, de azóta már felépült, megbocsátott a fiának, és a bírótól az ítélet enyhítését kérte.

Daniel a Halo 3 című sci-fi akciójáték rajongója volt, gyakran napi 18 órát töltött a játékkal, ami állandó konfliktusok forrása volt a szüleivel. A fiú egyébként két évvel fiatalabb volt, mint a játék korhatár-besorolása. A helyzet 2007 októberében fajult addig, hogy az apja (aki egyébként lelkész) elvette tőle a játékot, és elzárta. Daniel ellopta a kulcsot, de nem csak az Xboxot szerezte vissza, hanem az apa pisztolyát is magához vette. Miután közelről fejbelőtte a szüleit, a pisztolyt az apja kezébe tette, és gyilkosságnak, illetve öngyilkosságnak próbálta beállítani az esetet. A kihívott mentősök azonban megmentették az apa, Mark Petric életét, aki később a bíróságon elmondta, hogy a fia bejött a szobájukba, és arra kérte a szüleit, hogy csukják be a szemüket, mert meglepetése van számokra; aztán már csak a lövést hallotta.

Daniel Petric a tárgyaláson
Daniel Petric a tárgyaláson

A tárgyaláson az ügyvéd a fiú játékfüggőségével érvelt az ítélet enyhítése mellett, és áttételesen a játékot is felelőssé tette a gyilkossághoz vezető helyzet kialakulásáért. Azt is megpróbálták bebizonyítani, hogy a fiú életét olyan szinten behálózta a játék, hogy nem érezte a különbséget, aközött, hogy valakire a játékban, vagy a való életben fog fegyvert. A bíró ezt a védekezést elutasította, ahogy az apa kérését is a kegyelemre. Végül előre kitervelt gyilkosságért és gyilkossági kísérletért 23 évnyi börtönt kapott Petric, aki könnyekben tört ki az ítélet kihirdetésekor, és csak annyit hajtogatott, hogy hiányzik neki az anyja.

A maximális büntetés akár életfogytiglan is lehetett volna. Ohióban van halálbüntetés, de mivel Daniel fiatalkorú volt a gyilkosság elkövetésekor, ez az ítélet nem fenyegette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport