Dömötör
11 °C
14 °C

Agyhullámokkal vezérelhető szoftver

2010.07.28. 10:59
Az innovatív technológiák bemutatására szakosodott TED (Technology, Entertainment, Design) konferencián Tan Le, az Emotiv Systems vezetője mutatta be a cége által gyártott headsetet, aminek az a különlegessége, hogy egy tanítható szoftver segítségével képes az agyhullámokat értelmezni. Így használójának egy adott parancs kiadásához elegendő a kívánt utasításra gondolnia, és a kiválasztott eszköz végrehajtja azt.

A mérnök elmondta, hogy az agyi tevékenységek mindegyike minden embernél más elektronikus ujjlenyomatot hagy maga után – az általuk készített eszköz ezt méri, rögzíti, majd ezeket a jeleket képes felismerni, parancsot rendelni hozzájuk.

A fejlesztésben az okozott nagy áttörést, hogy megírtak egy olyan algoritmust, amellyel a keletkező jeleket az azokat létrehozó agyi területeken a forráshoz legközelebb tudják meghatározni. A másik nagy gond az volt, hogy a hagyományos EEG-k drágák, és általában valamilyen gélt szükséges a fejre kenni a jelfogáshoz. A cégnek viszont sikerült egy pár száz dollárba kerülő eszközt összehozni, amihez nem kell zselézni az alany fejét, és néhány perces procedúra után működőképes a headset.

A demonstráción Le bemutatta, hogy a 14 csatornás, magas minőségű, vezeték nélküli EEG kicsi és nem igényli a fenti előkészítést. Új felhasználónál esetében először össze kell hangolni a rendszert az illetővel, a szoftver rögzíti az agy alapállapotát. Ezek után az egyes feladatokhoz tréningezni kell: meg kell tanítani a szoftverrel, hogy egy adott gondolat – egy mérhető és azonosítható agyi tevékenység – érzékelésekor mit kell tennie. A bemutatón látszik, hogy Evan arra gondol, hogy a kocka jöjjön előre, ezt méri a headset, rögzíti, majd amikor újra erre gondol, és a program engedelmesen előre hozza a kockát. (A videóban ezek a részek a negyedik perctől a nyolcadikig tartanak.)

Az arcmozgást is értelmezni tudó technológia sok területen felhasználható: játékoknál, virtuális világok avatárjainak vezérlésében, be lehet húzni rágondolással a függönyt, bekapcsolni a világítást, modelleket lehet vele irányítani, egy mozgássérült arckifejezésének változtatásával iránythatja motoros kerekesszékét, és így tovább.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!