Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Beszédasszisztens az űrállomáson

2005.07.09. 19:41
Clarissa a Nemzetközi Űrállomás vízellátásáról beszélget az asztronautákkal. Megkönnyíti munkájukat: a jövőben nem kell hosszas használati útmutatókat olvasniuk és mintákat elemezniük egyszerre. Június 27-én tesztelték; ő a világűr első hangvezérelt számítógépes asszisztense. Remélhetőleg jobban végzi munkáját, mint az áruló HAL, a 2001 - Űrodisszeia beszélő computere.
Nem rendelkezik HAL mesterséges intelligenciájával. Ráadásul "barátságosabb, nem fog cserbenhagyni minket" - jelentette ki a rendszernek hangját adó számítógépes nyelvészeti szakember, Beth Ann Hockey. Ő vezeti a NASA Ames Kutatóközpontjának (Moffett Field, Kalifornia) projektjét.

Megosztott figyelem

A Nemzetközi Űrállomás legénysége komplex tevékenységek sorát, összesen mintegy tizenkétezer műveletet hajt végre: többek között tudományos kísérleteket irányítanak, karbantartják a fedélzeti rendszereket, orvosi vizsgálatokon esnek keresztül, ruházatukat ellenőrzik. Kivitelezésükhöz lépésről lépésre olvassák a laptop képernyőjén megjelenő instrukciókat. Figyelmük megoszlik a feladat végrehajtása és az olvasás, például a vízminta-elemzés és a szöveg görgetése között, miközben eleve mikrogravitációban lebegnek. Sem a szemükkel, sem a kezükkel nem elég hatékonyak.

Miként tudnának kizárólag a feladatra összpontosítani?

Asszisztensként működő teljes mértékben hangvezérelt művelet-böngésző (procedure browser) segítségével - fogalmazták meg a választ a NASA tudósai: "képzeljük el, mennyivel könnyebb lenne egy számítógépes rendszerrel úgy beszélgetni, mintha humán asszisztens, vagy munkatársunk lenne."

Akár a sci-fikben: az űrhajósok egyszer majd robotokkal, computerekkel elegyedhetnek intelligens beszélgetésbe. Egyelőre azonban távol vagyunk ettől; a "virtuális csapattag" csak a kezdet.

Utasítás vagy beszélgetés?

Clarissa az Ames RIALIST (Research in Advanced Language, Interfaces and Speech Technology) csoportja által jegyzett beszédinterfész-projektek egyike. 2003-ban kezdtek el munkálkodni rajta. 2004-ben felvették a kapcsolatot a Xerox Grenoble melletti Európai Kutatóközpontjában dolgozó Jean-Michel Renders-szel. Főként a gépi tanulásban, a nyelvészetben és a szövegkategorizálásban elért eredményeik miatt számítottak rájuk. Bíztak benne, hogy mindezekkel még hatékonyabbá teszik a "nyitott mikrofon" (open microphone) technikát alkalmazó rendszert.

"A NASA azt akarta, hogy Clarissa mesterségesen aktivált utasítások nélkül is bármikor segédkezzen" - meséli Renders. "Így az olyan megoldások nem működtek, hogy a legénység tagjai kérdésfeltevés, vagy utasítás előtt speciális szavakkal jelezzék a computernek: hozzá beszélnek. Meg kellett tanítani arra, hogy különbséget tegyen beszélgetés és utasítás között."

A Xerox módszereivel jobban elemzi a kifejezéseket. Szavakat, mondatokat és a szavak környezetét is felismeri. Többféleképpen elmondott utasításokat ért meg. Bonyolult gépitanulás-algoritmus segítségével súlyozza az információrészeket. Ez teszi lehetővé, hogy sikeresen megkülönböztesse a nem rátartozó csevegést a kifejezetten neki szóló utasításoktól. Korábban tíz százalékot tévedett, a jelenlegi változat kilencvenöt százalékos pontossággal dolgozik. (A szövegnek viszont még zajos környezetben is érthetőnek kell lennie.)

Kapcsolja ki a riasztót!

Természetesen egyelőre nem tesz csodákat. Viszonylag szűkek a lehetőségei: szókészlete kétszázhatvan szóból áll, ami maximum hetvenöt utasítás megértéséhez elég. A későbbiekben mindkét számot szeretnék jelentősen növelni.

"Egyes utasítások nagyon egyszerűek, mások bonyolultak" - magyarázza Hockey. "Sokszor csak annyit kell mondani: 'következő', vagy, hogy 'menjen el a nyolcadik lépésig'. Viszont szükségünk lehet olyanokat is közölni vele, hogy '10.25-kor kapcsolja ki a riasztót'."

Január 13-án installálták az állomáson, először - június 27-én - John Phillips fedélzeti mérnök tesztelte. Mind a beszédfelismerés, mind a dialóguskezelés jól működött.

Hockey és munkatársai elégedettek az eredménnyel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!