Emőke
8 °C
19 °C

Sasszem a tálcán

2005.10.19. 15:20
Nehéz lesz az oknyomozó újságírók munkája, ha vállalati és kormányzati körökben elterjed a magyar SaveAs Kft. által kifejlesztett EagleEye, a szoftver ugyanis megakadályozza a belső rendszeren lévő fájlok kimentését, még a kopipésztet meg a nyomtatást is blokkolja.

Amíg az otthoni felhasználók arra törekednek, hogy mindent szabadon megoszthassanak másokkal, addig a belőlük élő cégek igyekeznek mindent elrejteni. Utóbbiakon segít a szerdán bemutatott EagleEye adatlopást gátló szoftver, amelyet egy kis magyar cég, a SaveAs Kft. fejlesztett ki. A társaság a hannoveri Cebiten díjat is nyert a megoldással, amelyet azóta továbbfejlesztett: a második verzió - egyelőre csökkentett képességű - bétája szabadon letölthető és kipróbálható.

Totális megfigyelés

Lehetetlen megkerülni az EagleEye védelmi vonalait, a szoftver ugyanis a rendszermag szintjére épül be, és a dokumentumok védelmét nem a fájl megjelölésével, hanem a fájlműveletek folyamatos ellenőrzésével oldjuk meg, mondta el a sajtótájékoztatón Csabai Csaba fejlesztési igazgató. A szakértő egy vállalati rendszer működését szimulálva bemutatta, hogy mit lát az EagleEye adminisztrátora: minden fájl megnyitásának, másolásának és módosításának az időpontját.

A szoftver nemcsak megakadályozza a fájlok külső adathordozóra - például mobiltelefonra, memóriakártyára, cédére vagy emailbe - másolását, de arról is értesíti a rendszergazdát, hogy valaki próbálkozott. A fontos, de gyakran használt dokumentumokat olyan speciális karanténmappában is elhelyezhetők, amelyen belül a felhasználók bármit átmásolhatnak vagy módosíthatnak, új fájlokat hozhatnak létre és régieket törölhetnek, ugyanakkor semmi sem szivárog ki. Ha látszik a rendszertálcán egy sasszemre hasonlító ikon, akkor az adatok garantáltan védettek, mondta Csabai Csaba.

Szoftver osztanak

Mivel a SaveAs elnyerte a GVOP Irányító Hatóság 41 millió forintos támogatását, a társaság ennek megfelelő értékben felhasználói licenceket oszt szét azon bétatesztelők között, akik segítenek neki felfedezni a rendszer hibáit, mondta el Gautier Tamás ügyvezető igazgató. Gautier szerint a szoftver tudása messze meghaladja a versenytársakét, ezért jövőre egymilliárd forintos árbevételt várnak tőle.

Az EagleEye szoftvernek különféle változatai lesznek, a legegyszerűbbnek a gépenkénti éves licence körülbelül 4-5 ezer forint, a legkomolyabb 12-15 ezer forint lesz, ezek az árak azonban még nem véglegesek. A hazai piac kis mérete miatt nemzetközi megjelenésre készül a SaveAs, ezért a szoftver fél éven belül tíz nyelven lesz elérhető, az angol mellett cseh, spanyol, kínai és japán változat is készül. Az EagleEye egyelőre csak Windows operációs rendszeren működik.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.