Szabina
5 °C
11 °C

Személyes dokumentumokat küldözget a féregvírus

2001.07.23. 16:19
Napok óta egy új féregvírust küldözgetnek egymásnak a gyanútlan felhasználók. A W32.Sircam nem feltétlenül veszélyesebb korábbi kollégáinál, de egy különleges szokása révén sokkal nagyobb kárt okozhat. A féregvírus a megtámadott számítógépről válogatás nélkül továbbít dokumentumfájlokat, vagyis ezen az úton bizalmas információk is nyilvánosságra kerülhetnek.
Az e-mail útján érkezett csatolt fájlok esetében javasolt az óvatosság. Ezt jóformán már minden felhasználó naponta hallja, olvassa vagy tapasztalja. A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy a kíváncsiság vagy a figyelmetlenség miatt vígan terjedhetnek a Kurnyikova és Naked Wife típusú e-mail vírusok.

A gyanútlan felhasználók az ismeretlenektől érkező levelekkel vagy a soha angolul nem író ismerősök angolul fogalmazott irományával befutó fájlokat is kinyitogatják. Ezzel rászabadítanak egy programkódot a gépükre, változatos károkat okozva.

A továbbterjedés fenn vázolt útját választja a W32.Sircam féregvírus is, mely múlt héten kedden jelentkezett először. A fertőzött levelek tárgy sorában (subject) a csatolt (és megfertőzött) fájl neve díszeleg.

Feltűnő, hogy a megtévesztés érdekében dupla végződésű a csatolt állomány (például DOC.com, ZIP.com vagy JPG.pif). A levél szövege semmitmondó, angolul vagy spanyolul ennyi áll benne: "Hi! How are you? I send you this file in order to have your advice. See you later. Thanks"

Miután a féregvírust a rákattintással lefuttatták, egy sirc32.exe nevet viselő fájl másolja be magát a C:Recycled könyvtárba. A scam32.exe nevű fájl driverként bejegyzi magát a Windows rendszerleíró adatbázisába. A rendszert olyanformán alakítja át, hogy a féregvírus egyik vagy másik alprogramja minden program indításakor vagy a gép bekapcsolásakor megkísérli betölteni magát.

Ez komolyan megnehezíti a W32.Sircam leküzdését vírusirtó programokkal, és az is a gyógyulás ellen hat, hogy a Lomtár (a Recycled könyvtár) tartalma rendszerint ki van zárva a vizsgálandó elemek közül. Ettől függetlenül a nagy cégek legújabb frissítésű programjai gond nélkül észlelik a féregvírus jelenlétét. Néhány napig egyébként a cégek szakértői sem voltak biztosak benne, hogy a kifinomult féregvírus pontosan mit tesz, és hogyan teszi.

Bár a külső szemlélőnek úgy tűnhet, a W32.Sircam semmi gondot nem okoz, remekül fut, és újraindul a gép, a féregvírus letakarítását minél előbb meg kell ejteni. A jelek arra mutatnak, október 16-án W32.Sircam hajlamos néhány esetben eltávolítani a fájlokat a merevlemezről. Addig is minden egyes újraindításkor lefut egy véletlenszám-generátor, és 1 a 33 eséllyel a merevlemez(ek) szabad területét adatszeméttel töltődik fel. A "továbbszaporodása" biztosításához a féregvírus saját SMTP (e-mail-továbbító) szervert tartalmaz, vagyis nincs ráutalva a hagyományos levelezőprogramokra.

Ez annyit tesz, hogy a W32.Sircam az egyszeri rákattintáson kívül minden külső segítség nélkül képes továbbküldeni magát a következő áldozathoz. Bármilyen levelezőprogrammal érkezhet a féregvírus, adott esetben biztonságosnak tartott webes levelezőfelületen keresztül is megkapható.

A W32.Sircam a címzettek e-mail címeit a Windows címlistájából és a Temporary Internet Files könyvtárból bogarássza elő, és a System könyvtárban egy scw1.dll nevű fájlba tölti.

A csatolt fájl is különleges ennél a vírusnál: találomra felkap valamit a merevlemezről, és ezt passzolja tovább, mint egyik híres elődje, a Magistr. Ezen az úton üzletfelek vagy akár a konkurencia is hozzájuthat a bizalmas iratokhoz. Annak ellenére, hogy alighanem elég fejtörést okoz majd nekik a vírusfertőzés. Ugyanis a továbbított állományban az eltulajdonított dokumentum teljes valójában benne van.

A Symantech antivírus szakértői komoly veszélynek tartják a W32.Sircam-ban rejlő képességeket, bár az igazi járvány még sehol nem tört ki. A fertőzés Dél-Amerikában a legkomolyabb, de gyorsan felzárkózik Európa és az USA is. A féregvírus eltávolításához az F-Secure javítóállományt adott ki, amely képes helyrepofozni a Windows átírt rendszeradatbázisát. A féregvírust biztonsággal csak ezt követően lehet eltávolítani a legújabb frissítésű vírusirtó programokkal.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.