Vilma
-8 °C
3 °C

Új értelmet kap a zenehallgatás

2005.12.03. 18:10
Otthoni hifi rendszerünk automatikusan, ízlésünknek és kívánságainknak megfelelően kategorizálja a muzsikákat, hallgatás közben a dalok szövegét olvassuk, dúdolásra megtalálja, lejátssza kedvenc számunkat. Futurisztikus elképzelések? Aligha, hiszen nagy részüket már kivitelezték, már működnek.
A párizsi kísérleti és elektronikus zenei kutatóműhely, az Ircam által koordinált (IST-finanszírozású), 2006. novemberében befejeződő SemanticHIFI projekt keretében gőzerővel dolgoznak az otthoni zenetechnológia forradalmasításán. A munkában az MP3-at kifejlesztő német Fraunhofer Intézet, a Sony párizsi számítógép-laboratóriuma, a barcelonai Pompeu Fabra és az izraeli Ben Gurion Egyetem vesznek még részt.

Vége a passzív zenehallgatásnak

Többek szerint "kvantumugrás" előtt állunk, mivel a muzikális tartalomhoz való hozzáférést és annak kreatív átalakításának lehetőségei vajmi keveset változtak a gramofon óta eltelt évtizedekben. Pszichológiai tény: ha valamin módosíthatunk, sokkal jobban megértjük. Ugyanezt várják a SemanticHIFI rendszertől is: mihelyst elterjed, a társadalom könnyebben befogadja, eredményesebben értelmezi majd a muzsikát.

A következőgenerációs merevlemez-alapú SemanticHIFI számos új funkcióval gazdagítja a matéria keresését, az azzal történő interakciót, interpretálását, személyre szabását, editálását. Drasztikusan átalakítja a felhasználó muzikális és multimédia-tartalomhoz fűződő viszonyát. A lejátszás, előadás és remixelés közötti hagyományos határok felszámolásával, valódi interakció jön létre. A rendszer többé már nemcsak a zene hallgatására szolgál, hanem egyfajta hangszerként, sőt, a legkorszerűbb és legkomplexebb hangszerként, az alkotói kreativitást biztosító otthoni stúdióként is működik.

"A tartalomhoz leírásokat adunk" - jelentette ki Hugues Vinet, a projekt koordinátora. "Sokkal komolyabb interakciót tesz lehetővé, a felhasználó lényegesen többet tehet a passzív zenehallgatásnál. A szakmabelieknek készített bonyolult szoftvereinket szélesebb, hozzá nem értő közönség számára is elérhetővé tesszük."

Zenetérkép

A digitális muzsikához használt keresési technikák nagyon egyszerűek, szinte csak a kiadói információk, címek, stb. után kutakodhatunk. A SemanticHIFI segítségével saját gyűjteményünkben, a tényleges tartalomhoz igazodva böngészhetünk, címkézhetünk, kategorizálhatunk. Ahogy jónak látjuk.

"A stílusok és műfajok definiálása nem a mi dolgunk, hanem a felhasználóé" - magyarázza Vinet. "Utána a rendszer megtanulja a meghatározás kritériumait, azoknak megfelelően tudja címkézni a többi számot." De a böngészésben (browsing) más lehetőségek is rejlenek: kiválasztjuk, milyen zenét óhajtunk, és a program jellegzetességek, mint például a tempó vagy a hangszerelés alapján megkeresi, majd egymáshoz hasonló számok listájával áll elő.

A tartalom felkutatásához, megismeréséhez vizualizáció szükséges. Az Ircamban fejlesztett rendszer a darabok időbeli szerkezetét elemzi, és létrehoz egy azon alapuló grafikus "térképet", interfészt. Az interfész bármelyik elemére klikkelve, közvetlenül az adott zenei részhez érünk. Az algoritmust használva - új fájlként - kivonatot, egyfajta összefoglalót készíthetünk.

Karmesterként a hangszerek között

A navigáció másik módja a különböző hangszerek a hangot térben reprodukáló átalakító technikákkal történő szétválasztása. A SemanticHIFI komoly kihívást jelent a bevett polifonikus modell számára. "Meg kell győznünk a zeneipart, hogy multitrack felvételeket szolgáltassanak" - vázolja fel a jövőt Vinet. Ha képesek vagyunk a hangszerek elkülönítésére, akár egy zenekart is elrendezhetünk: mi döntjük el, hol lesz a hegedűs, hol a csellós, és így tovább. A mezei felhasználó és a profi muzsikus sokkal jobban megérti a szóban forgó opus felépítését, játszhat hallgatás közben. A rendszer leegyszerűsített, hangunkkal irányítható hangszereket is tartalmaz. Zenélhetünk velük.

A SemanticHIFI több alkotóelemből áll össze. A hifi doboz a központi rész, míg a PC-alkalmazások "haladóbb" funkciókat elégítenek ki, például a mű előadását. A p2p fájlmegosztást szintén biztosítják. Ráadásul úgy, hogy a szerzői jogokon sem esik sérelem: a felhasználók eredeti darabok helyett metaadatokat (indexelést, manipulációt, stb.) osztanak meg egymás között.. A számítógép a metaadatok alapján azonosítja be az eredetit, és ha nincs meg, megvásárolhatjuk. "A SemanticHIFI kompatibilis az érvényben lévő kereskedelmi modellel" - így Vinet.

A prototípus 2006 elején lesz kész, a párizsi Cité des Sciences-ban tesztelik. Kereskedelmi forgalmazásáról a zeneipar hivatott dönteni. Többek között mobil és játékalkalmazások is várhatók.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!