Ivett, Frida
10 °C
24 °C

Túl jól sikerült a másolásvédelem a Rainbow Six Vegas 2-n

2008.07.21. 14:25
Először elszúrták a másolásvédelmet, aztán a kalózverziót kiadó crackerektől kölcsönöztek megoldást a problémára.

A pécés játékipar egyik legsúlyosabb problémája a kalózkodás: a játékok általában már a bolti megjelenés előtti napokban megjelennek a titkos warez FTP-oldalakon és fájlcserélő hálózatokon. A kiadók egyre újabb másolásvédelmi technikákat vetnek be, általában kevés sikerrel - sőt, sok esetben ezek a boltban vásárolt játékok tulajdonosainak okoznak bosszúságot a hosszadalmas ellenőrzési procedúrákkal, vagy azzal, hogy bizonyos programokkal (általában dvd-emulátorok) vagy dvd-meghajtókkal összeakadnak.

Hasonló csapdába futott bele most a francia Ubisoft kiadó a nagy sikerű (több mint kétmilliót adtak el belőle) Rainbow Six Vegas második részével.

A játék másolásvédelme a dvd-re nyomott speciális adatmintákra épül, amit egy egyszerű dvd-író nem tud reprodukálni. Így a játékot hiába másoljuk le, a kópia nem használható, mert a játék visszaellenőriz a lemezre és észreveszi, hogy nem eredeti. Igen ám, csakhogy a védelem kiötlői nem gondoltak arra, hogy a játékot meg lehet venni webshopokban is, ahol nincs semmiféle lemez, a fizetés után egyszerűen letölti a vásárló a programot. Ami persze nem talál lemezt a meghajtóban, ezért kalózmásolatnak bélyegzi magát, és nem indul el.

A crackercsapat névjegye a hivatalos javítópatch-ben

A Ubisoft próbálta menteni a menthetőt, és gyorsan kiadott egy javítópatch-et a fizetős letöltés után pórul járt játékosoknak, ami kiiktatja a programból a lemezt ellenőrző algoritmust. A botrány akkor tört ki, amikor valaki belenézett a patch-be, és észrevette benne a játék kalózverzióját terjesztő Reloaded crackercsapat szignóját. (A crack ugyanezen az elven működik: ha nem tudjuk reprodukálni a tökéletesen lemásolt lemezt, lőjük ki az ellenőrző kódot.) A játékkiadó tehát a saját játékát feltörő csapat patch-ét adta oda a vásárlóinak, akik fennakadtak a rosszul megírt másolásvédelmen.

A kalózoktól kölcsönzött javítópatch-et azóta visszavonták. A webshopból letöltött verziók azóta sem működnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!