Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Egyesül a Time Warner és az AOL

2000.01.10. 18:32
A Time Warner médiaóriás és az America Online, az Egyesült Államok legnagyobb internetszolgáltatója hétfőn bejelentették, hogy a két cég egy 350 milliárd dolláros részvénycsere keretében AOL Time Warner néven egyesül. A létrejövő cég vezérigazgatója Gerald Levin, a Time Warner feje lesz, a cég elnöke pedig az AOL vezetője, Steve Case. A pénteki részvényárfolyamok alapján az America Online piaci értéke 163 milliárd dollár, a Time Warner pedig 83 milliárd dollárt ér a tőzsdén. Az AOL Time Warner éves bevétele várhatóan 30 milliárd dollár felett lesz.
Az új vezetőség
A létrejövő cég egyesíti a Time Warner médiabirodalmát az AOL internetes érdekeltségeivel, így amennyiben a versenyhivatal jóváhagyja az egyesülést jó eséllyel válhat az új évszázad legnagyobb média- és kommunikációs cégévé.

A Time Warner tulajdonában van a Time magazin, a Warner Bros. filmstúdió, a Warner Music lemezkiadó, a Warner Books könyvkiadó, és a Turner Broadcasting, mely a CNN, a HBO és a WB tévéhálózat tulajdonosa. Az America Online világszerte 22 millió előfizetőnek szolgáltat internetet, termékei közé tartozik az ICQ, az AOL Instant Messenger és a Netscape böngésző, és tulajdonosa a MovieFone telefonos jegyfoglaló rendszernek, továbbá a Spinner Networks és a Nullsoft zenei szoftvereket fejlesztő cégeknek is.

AOL Time Warner Inc.

Elnök: Steve Case
Vezérigazgató: Gerald M. Levin
Alelnök: Ted Turner
Elnökségi tagok: Richard Parsons, Bob Pittman

Time Warner
Székhely: New York
Elnök-vezérigazgató: Gerald Levin
Alkalmazottak: 70,000
Bevétel: 23 milliárd dollár
Kábeltévék: HBO, CNN, TNT
Lapok: Time, People, Fortune
Szórakoztatóipari márkák: Warner Bros., Warner Music, the WB network, Looney Tunes

America Online Inc.
Székhely: Dulles, Vancouver
Elnök-vezérigazgató: Steve Case
Alkalmazottak: 12,100
Éves bevétel: 5,2 milliárd dollár
Online védjegyek: AOL, CompuServe, Netscape

A Time Warner részvényesei minden részvényükért másfél AOL Time Warner-részvényt kapnak, az America Online részvényesei pedig minden AOL-részvényükért egy AOL Time Warner-részvényt kapnak, így ők a létrejövő cég 55 százalékát birtokolják majd. A hír hallatára mindkét cég részvényei emelkedtek.

Az ügylettel egy olyan új típusú digitális médiatársaság jön létre, amely szolgáltatásaival képes ötvözni a nagysebességu internet elérést a tartalomszolgáltatással. Ez elemzők véleménye szerint átrendezi az internetes médiavállalkozások struktúráját. Christopher Dixon, a PaineWebber médiaelemzője szerint az egyesülés médiatörténelmi esemény, amellyel egymásra talál az internetes zene és videó, és amellyel a számítógép is elérheti a televízió szórakoztató-kapacitását.

A szerződés alapján az AOL húszmilliós előfizetői tábora a Time Warner nagy sávszélességű kábelrendszerének tizenhárom millió előfizetőjével gyarapszik. A Time Warner cserébe a korábbinál szélesebb közönséghez juttathatja el a médiavállalkozásai által előállított tartalmat.

Lapvélemények

Wired: Bár a Time Warner az Egyesült Államok második legnagyobb kábelszolgáltatója, a versenyszabályozás valószínűleg nem gördít akadályt a felvásárlás elé, mivel a két vállalat profilja különbözo. Az AOL és a Times Warner együtt képes lesz lekörözni a Media Metrix listáján havi harmincötmillió látogatóval vezető Yahoo-t: az AOL és a Times Warner legnépszerubb oldalainak látogatottsága 1999 novemberében összesítve negyvennégymillió volt. A Wired kiemelte továbbá, hogy Ted Turner a szerződés aláírását első szexuális élményéhez hasonlította.

Washington Post: Az egyesülés technikailag azt jelenti, hogy az AOL megvásárolta Amerika legnagyobb médiavállalatát, a Time Warnert. Ennek elsődleges célja az volt, hogy megszerezze a Time Warner kábelrendszerét. Az AOL-t korábban gyakran érte kritika, amiért lassú és nem nyújt nagy sávszélességű szolgáltatásokat.

New York Times: A világ legnagyobb internetszolgáltatójának, és a világ legnagyobb médiavállalatának egyesülése, ezidáig a legnagyobb fogadás, ami arra köttetett, hogy az internet lesz a jövo médiavilágának uralkodó ágazata. A szerződés voltaképpen a huszadik századi és a huszonegyedik századi média házassága.

C|NET: A jelen internet-üzletének legfontosabb eseménye. Ha ez nem volt világos eddig, most megtapasztalható valósággá válik, hogy az internet nem csupán képekről és szövegről szól, hanem az audióról és a videóról.

A jelenleg 163 milliárd dollár piaci értékű AOL 160 milliárd dollárt ajánlott a 83 milliárd dollár értékű Time Warnerért. A Time Warner részvények ára az egyesülés hírére közel tíz százalékkal emelkedett a New Yorki tőzsdén. Az ügylet hatására már technológiai- és médiarészvények árai is emelkedtek - a befektetők találgatják, mi lesz a következő nagy összeolvadás.

Nem túlzás azt mondani, hogy történelmi esemény ez az egyesülés." - mondja Case, aki először '98 októberében vetette fel az egysesülés ötletét Levinnek - "Ez egy olyan lehetőség, amely az életben csak egyszer adódik... hogy az internetet az emberek mindennapi életének olyan alapvető részévé tegyük, mint amilyen a tévé vagy a telefon.

Ted Turner az egyesülés mellett szavazott. Turner, aki a Warner részvényeinek kilenc százalékát birtokolja, a létrejövő új cégben, akárcsak a Time Warnerben, alelnök lesz. A cégek igazgatótanácsai különben egyhangúan az összeolvadás mellett szavaztak. A hivatalos források véleménye szerint az egyesülés az év végéig teljes egészében végbemegy. Nem számítanak arra, hogy valamilyen szabályozásbeli akadálya lenne az egyesülésnek, azonban a kábelrendszerek esetében minden egyes önkormányzattal egyeztetniük kell majd a tulajdonosváltást.

Az AOL gazdasági igazgatója szerint az egyesülés jelentősen megnöveli majd a közös árbevételt, amely az első évben így elérheti a 40 milliárd dollárt - a cég ezzel egymilliárd dollár adózás előtti nyereséget könyvelhetne el.

A szakértők szerint az óriásegyesülések soronkövetkezo "gyanusítottai" a 35 milliós előfizetői táborral rendelkező Yahoo, és technológiai hátteréhez kétségbeesetten tartalmat kereső Microsoft.

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.