Mária
-6 °C
-2 °C

Növekvő közép- és kelet-európai PC-piac

2001.04.25. 12:10
A tavalyi év során mérsékelt növekedést mutatott a közép- és kelet-európai személyiszámítógép-piac, írja az IDC legújabb elemzése. Az előző évhez képest 12,5 százalékkal emelkedett az eladott egységek száma, ami közel 3,6 millió számítógépet jelent. A Compaq a régióban és Magyarországon is piacvezető volt tavaly, a régióban eladott gépek 7,5 százaléka Compaq gép volt, 4,2 százaléka pedig IBM.
A tavalyi év során mérsékelt növekedést mutatott a közép- és kelet-európai személyiszámítógép-piac, az előző évhez képest 12,5 százalékkal emelkedett az eladott egységek száma, ami közel 3,6 millió számítógépet jelent. Az év végére a végfelhasználói bevételt tekintve 3,83 millió dollárra emelkedett a piac értéke. A régióban Oroszország rendelkezik a legnagyobb piaccal, 39 százalékos részesedése 1,4 millió eladott gépet jelent. A régió második legnagyobb piacaként szereplő Lengyelországban 781,572 számítógépet adtak el 908,41 millió dollár értékben. Csehország és Magyarország a harmadik és negyedik helyre került, 296,443 egységgel (386,31 millió dollár), illetve 213,150 egységgel (275,28 millió dollár). A négy vezető ország forgalma együttesen a régió éves PC-forgalmának közel 75 százalékát tette ki.

A kis- és középvállalkozások piaca (10-500 alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes vállalatok) élénkítette az egész régió forgalmát (az eladások az előző évhez képest közel 14 százalékot emelkedtek), továbbá ez tette ki a piac legnagyobb, mintegy 43 százalékos szeletét. Ezzel ellentétben az állami megrendelésekben és a nagyvállalati szegmensben (500-1000 alkalmazott) lassulás mutatkozott. Míg a közszféra vásárlásai évente 2 százalékot csökkentek a régióban, a nagyvállalati szektor mindössze 1,8 százalékos növekedést mutatott az eladott gépek számát tekintve. Az IDC szerint az ezekben a szektorokban megjelenő alacsonyabb kereslet oka a közszféra költségeinek általános visszafogása, továbbá az, hogy tavaly nem voltak Y2K-projektek, melyek jelentősen növelték az előző évi számítógép-vásárlást.

A Compaq eladott gépek és árbevétel szempontjából is piacvezető volt tavaly, az eladott gépek 7,5 százaléka Compaq gép volt, 4,2 százaléka pedig IBM. Az öt piacvezető cég közé a Hewlett-Packard is bekerült 4,1 százalékos részesedésével, továbbá a Dell 2,8 százalékkal és a Toshiba 2,1 százalékkal. A regionális forgalom több mint 26 százalékát a külföldi, márkás gépek gyártói bonyolították. Ugyanakkor a helyi összeszerelők továbbra is piacvezetők maradtak, tradicionális megrendelőikre, a fejlődő kis- és középvállalati piacra támaszkodva. "Ezek a kereskedők tavaly is megtartották vezető szerepüket, mivel képesek voltak kielégíteni a költségérzékeny kis- és közepes vállalkozások kifizethető hardver iránti növekvő igényeit" - mondta Anna Orrnert, az IDC közép-európai fejlődő piacokkal foglalkozó csoportjának elemzője. "Ugyanakkor a helyi összeszerelők növekvő versenyre számíthatnak, mivel a külföldi, márkás gépek gyártói kezdik a kis- és középvállalkozások piacára irányítani termékfejlesztési és marketingstratégiáikat." A nem márkás, import gépek forgalma továbbra is minimális maradt a régió piacán.

Az eladott gépek száma több mint 7 százalékot nőtt Magyarországon, így elérte a 213,150 egységet, melynek értéke 275,28 millió dollár. Az IDC szerint ezt a növekedést egyaránt táplálta az állami informatikai befektetések növekedése és a fejlődő kis- és közepes vállalati piac komoly kereslete. Ugyanakkor az eladások csökkenő átlagértéke korlátozta a piaci érték éves növekedését. A Compaq megtartotta piacvezető helyét a magyar piacon, a második és harmadik helyen az IBM és a Hewlett-Packard áll. Továbbra is a márkás gépek forgalma tette ki a magyar PC-piac legnagyobb részét, az eladott gépek több mint 56 százaléka márkás számítógép volt. A helyi összeszerelők térvesztése folytatódott, noha hagyományos területeiken, vagyis a SoHo (small office - home office, otthoni és kisvállalkozások) és a kisvállalati piacokon megőrizték piacvezető szerepüket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!