Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Közösen gyárt memóriachipeket az Intel és a Micron

2005.11.24. 10:17
Az Intel és a Micron 2,4 milliárd dollárból létrehozta az egyik legnagyobb, flashmemóriát gyártó vállalatot. A konkurensek részvényei gyengültek a bejelentésre.

Fejre állította a piacokat a hír, hogy összefog a világ vezető chipgyártója, az Intel Corp. és az ugyancsak amerikai Micron Technology Inc. és 1,2-1,2 milliárd dollárból 51 százalékban a Micron tulajdonában levő vegyesvállalatot hoznak létre NAND flashmemóriachipek gyártására. E chipek fontos tulajdonsága, hogy a készülék kikapcsolásával sem vesztik el az emlékezetüket.

Tovább fejlesztenek

Az mp3-as lejátszókban, digitális kamerákban és kamerás mobiltelefonokban használt memóriaegységeket az IM Flash Technologiesnak keresztelt cég már 2006 eleje táján elkezdi gyártani a Micron üzemeiben a Reuters szerint évi 10,8 milliárd dolláros piacra. A tervek szerint a következő három év alatt további 1,4-1,4 milliárddal fejlesztik a közös vállalkozást.

A hír szabályos pánikot váltott ki a konkurensek részvényeseinek körében. Az eddig a piaci szegmens 50 százalékát uraló Samsung papírjainak árfolyama 5 százalékot esett, 4,4 milliárd dollárral csökkentve a cég piaci értékét. A 23 százalékkal második Toshiba 8,8 százalékot, a 13 százalékkal harmadik legnagyobb piaci részesedésű dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. 8,3 százalékot zuhant. Az elemzők túlzottnak minősítették a piac reagálását, szerintük ha az új cég miatt jelentősen megnő a kínálat és ez az árak eséséhez vezet, akkor megugrik a kereslet. A piac már most is évi 30 százalékkal bővül.

Egyből siker

Az új cég még meg sem született, máris jelentős sikert aratott: az Apple, amely eddig iPod zene- és videolejátszóihoz Samsung NAND memóriákat használt, a beszerzés diverzifikálása mellett döntött. Mint tegnap bejelentette, a következő három hónap alatt 1,25 milliárd dollárt fizet a flashmemóriák 2010-ig tartó szállításáért a Samsung, a Toshiba, a Hynix mellett az Intelnek és a Micronnak.

Steve Appleton, a Micron vezérigazgatója arra számít, hogy az árak csökkenésével öt éven belül a notebook számítógépekben a NAND flashmemóriák válthatják fel a merevlemezt, ami áttörést jelentene, hiszen a chipek a merevlemezzel ellentétben nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ezért megbízhatóbbak és alig fogyasztanak energiát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.