Vilma
-7 °C
4 °C

Indiai szoftveróriás Budapesten

2001.08.31. 11:03
Az Indiában tizenhét, az Egyesült Államokban hat szoftverfejlesztő központot működtető Tata Consultancy Services indiai szoftveróriás első európai központját Budapesten nyitotta meg. A magyarországi központ a cég európai megrendeléseinek egy részét átveszi, és sikeres működés esetén további magyar központokat alapít.
A Tata csoporthoz tartozó Tata Consultancy Services (TCS), India legnagyobb szoftver exportőr cége több közép- és kelet-európai helyszínt megvizsgálva döntött a központ végleges helyének kijelöléséről. A döntésben az is szerepet játszott, hogy itt jobb az infrastruktúra, több számítógépes szakember beszél angolul, mint Romániában vagy a Cseh Köztársaságban, és az országot 2003-ban valószínűleg felveszik az EU-ba. A szoftverfejlesztő központ jövő év márciusáig mintegy 130 szakember alkalmazását tervezi, a dolgozók száma később akár 400-500 főre is nőhet.

Stumpf István kancelláriaminszter csütörtökön délelőtt hivatalában fogadta az indiai cég igazgatóját. A találkozón S. Ramadorai tájékoztatást adott cége magyarországi befektetési terveiről, amelyek keretében tegnap hivatalosan is megnyitották Budapesten európai szoftverfejlesztő központjukat. A szoftverfejlesztő azért választotta új beruházása helyszínéül Magyarországot, mert az itteni szakképzett munkaerő és a magyar tudósok, mérnökök világszínvonalú teljesítményt nyújtanak - közölte a kancelláriaminiszterrel S. Ramadorai, az indiai cég igazgatója.

Szoftvergyártás távmunkában

A BBC elemzése szerint a Tata Consultancy azért is mozdult Európa felé, mert az amerikai gazdaság a recesszió jeleit mutatja. A budapesti központ az első évben legalább száz főt foglalkoztat és főleg a General Electric számára állít majd elő szoftvereket - nyilatkozta Aul Takle, a cég alelnöke a BBC-nek. A pozíciók nyolcvan százalékát helyi munkavállalókkal kívánják betölteni.

A Bombay-i székhelyű TCS korábban már több offshore fejlesztőközpontot alapított, amelyek a megrendelő szoftvereit akár több ezer mérföldes távolságból is karban tudják tartani. "Ha ez a kísérlet sikerül, több központot is nyitunk Magyarországon" - nyilatkozta Takle a BBC-nek. A TCS korábban elsősorban az amerikai piacra dolgozott, az USA-ban hat, míg indiában tizenhét szoftverfejlesztő központja van.

A magyarországi központ eleinte az indiai központok európai megrendeléseinek csak egy részét veszi át, de a későbbiekben az európai megrendelések nagy részét átcsoportosíthatják. A TCS európai megrendelői között szerepel az Ericsson és a Nokia mobiltelefongyár, az AXA SunLife biztosító, a Standard Chartered Bank és a Deutsche Bank egyaránt.

Évi harminc százalékos növekedés

2000-ben a TCS 490 millió dolláros bevételeinek 62 százaléka az amerikai, 27 százaléka európai, a maradék pedig indiai és ázsiai megrendelőktől származott. 2001-ben a cég 700 millió dolláros bevételre számít. Az Alliance befektetési alap szingapúri elemzője szerint a nagy indiai szoftvercégek az USA-ban tapasztalható recesszió ellenére fenntarthatják az évi 30, vagy több százalékos növekedési ütemüket, mert az általuk végzett minőségi munkát a nyugati országok bérszínvonalán messze nem lehet ilyen olcsón kínálni a globális szoftverpiacon.

Az új stratégia részeként a TCS nemsokára bemutatótermet nyit Amszterdamban is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.