Vilma
-7 °C
4 °C

Töretlen a mobil népszerűsége

2004.12.01. 16:04
Idén a vártnál jóval több mobiltelefont értékesítettek a világpiacon, hazánkban is tovább nőtt az előfizetések száma. A vezetékes vonalak száma csökken.
Összesen 167 millió mobiltelefon készüléket adtak el a világon az idei harmadik negyedévben, a növekedés a múlt év harmadik negyedéhez képest huszonhat százalékos. A Gartner kutatóintézet által szerdán nyilvánosságra hozott felmérés meglepetést keltett, hiszen ősszel általában kevés telefont értékesítenek.

A dinamikus növekedés Japán kivételével a világ minden régiójára jellemző volt, amely a Gartner szerint elsősorban a készülékárak csökkenésével magyarázható. Emellett az egyébként telített észak-amerikai és nyugat-európai piacon a szolgáltatók arra ösztönzik az előfizetőket, hogy újabbra cseréljék le készüléküket, Kelet-Európában és a Közép-Keleten meg még bővül a piac.

Hazai növekedés

Magyarországon az előző évhez képes tizenegy százalékkal nőtt a mobilos előfizetések száma, derült ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) októberre vonatkozó adataiból, és a hónap végén a három szolgáltatónál összesen 8 millió 456 ezer előfizetést tartottak nyilván. A Vodafone piacrészesedése az előfizetésekből 19,38 százalékra, a Pannon GSM részesedése 33,43 százalékra nőtt, míg a T-Mobile Magyarország részesedése 47,19 százalékra csökkent.

Október végén harmincezer számhordozás történt a magyar piacon.

Vezetékes csökkenés

Októberében a bekapcsolt vezetékes fővonalak száma tovább csökkent, a szeptember végi adathoz képest közel hétezerrel, de az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző hónap végi 214,8 percről 220,9 percre nőtt. A vezetékes hálózatokon közel negyvenezer számhordozás történt az NHH adatai szerint.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.