Dömötör
11 °C
14 °C

Leszorítja a tarifákat az internetes telefon

2004.02.03. 16:09
A távközlési liberalizáció térnyerésével világszerte növekszik a vezetékes távközlési vállalatokra gyakorolt piaci nyomás, a vezetékes telefonálás díjai jellemzően meredek csökkenést mutatnak. Az olcsó vezetékes szolgáltatók az internetes hangátviteli technológiát alkalmazzák, illetve még a "nagyok" is azokon a szakaszokon, ahol általában alacsony a vonalak terhelése.
Amennyiben lehet hinni a vezetékes távközlési vállalatoknak, akkor a haszonkulcsuk már közel nullára zsugorodott. A beszélgetések internetes protokollal (VoIP) történő átvitele a piaci nyomást csak tovább fokozza, és egyben hatalmas beruházási igényt is támaszt a vállalatok felé, vélik a távközlési piac elemzői.

A szolgáltatók és a felhasználók számára nyújtott költség előny mellett a VoIP lehetővé teszi a telefon-infrastrukúra integrálását a vállalatok informatikai infrastruktúrájába, ami egyebek mellett az adatbanki hozzáférést is egyszerűbbé teszi. A beszédhang minősége azonban egyelőre még sok kívánni valót hagy maga után.

A nagyok is interneteznek

Az osztrák vezetékes távközlési piacon vezető szerepet játszó Telekom Austria néhány hónapja bejelentette, hogy az úgynevezett NGN-hálózatán (Next Generation Network) az elkövetkező öt év folyamán olyan szélessávú szolgáltatásokat kínál majd, mint például a videótelefonálás. A VoIP hálózat kiépítését azonban csak abban az esetben tartja kifizetődőnek, ha a rajta keresztül nyújtandó szolgáltatások nem esnek további szigorítások alá.

A legnagyobb svájci vezetékes távközlési vállalat, a Swisscom jelenleg harminc VoIP ügyfél hétezer csatlakozási vonalát szolgáltja ki. A VoIP szolgáltatás további terjesztését azonban egyelőre nem szorgalmazza. A VoIP hálózati berendezéseket forgalmazó Alcatel Schweiz viszont ennek ellenére is az elmúlt három év folyamán minden évben megduplázta forgalmát.

Jellemzően a VoIP technológiát alkalmazzák az olcsó vezetékes szolgáltatók is, illetve még a "nagyok" is azokon a szakaszokon, ahol általában alacsony a vonalak terhelése. Erről azonban keveset hallani, mivel éppen a szolgáltatás minőségét tekintik a legfontosabb marketing szempontnak a vezetékes szolgáltatók.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!