Több ezer embert rúg ki a Facebook anyavállalata

GettyImages-1349793571
2023.03.14. 16:30
A Facebook anyavállalata, a Meta mintegy tízezer alkalmazott elbocsátását és további mintegy ötezer betöltetlen álláshely megszüntetését tervezi az elmúlt hat hónapban végrehajtott második nagyobb létszámleépítésben. Eközben azt hangoztatják, a költségek csökkentésére és a hatékonyság javítására törekszenek.

A vállalat célja, hogy a leépítésekkel átláthatóbbá tegye a szervezeti struktúrát – közölte Mark Zuckerberg vezérigazgató keddi nyilatkozatában. A világ legnagyobb közösségihálózat-építő cége novemberben 11 ezer embert, azaz a személyzet 13 százalékát bocsátotta el. A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a leépítésekre már korábban sor került.

A hírek szerint a Meta alkalmazottai

az elmúlt hetekben felkészültek a további elbocsátásokra.

Zuckerberg egy közelmúltbeli eredménybeszámolóján 2023-at a hatékonyság évének nevezte, és további létszámleépítésekre utalt.

Az év elején a Meta – amely az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa is – belső átszervezési folyamatot indított el, miután a reklámbevételek lassulását tapasztalta, ami 2022-ben először vezetett éves árbevételének csökkenéséhez.

Zuckerberg az elmúlt évben a fókuszt a virtuálisvalóság-technológiára és az úgynevezett metaverzumra helyezte át, amelyet a következő nagy számítástechnikai platformként képzel el.

A Meta alkalmazottainak létszáma

a koronavírus-járvány idején drámaian bővült, mivel a vállalat digitális szolgáltatásai iránt megnőtt a kereslet,

Zuckerberg pedig kihasználta ezt a pillanatot. A közösségimédia-óriás létszáma 2020-ban, a pandémia első évében 30 százalékkal, egy évvel később 23 százalékkal nőtt. Amikor a Meta tavaly novemberben elkezdte a munkahelyek megszüntetését, a vállalatnak már több mint 87 ezer alkalmazottja volt.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM