Izsó
13 °C
29 °C

Jól sikerült Matolcsy György agyműtétje

2011.09.12. 15:30
Szomália is kemény, az afganisztáni rendezés se pite, a csiklócsonkolás se méznyalás, de ahhoz mit szólnak, hogy a Nanobusz megnyitóján Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a következő viccet sütötte el: "divatos lett a 'nano' kifejezés, talán azért, mert a manóhoz hasonlít".

A Nanobusz nem a létező legkisebb óriásjármű, hanem egy normális méretű busz, amiben a nanotechnológiát szórakoztató kísérletekkel bemutató, mozgó kiállítást rendeztek be.

Az ígéretes járművet az MTA épülete előtt mutatták be, egy rakás tudományos újságíró szeme előtt. Eddigi megfigyeléseim szerint a tudományos újságírók vagy öregek, mint egy teknősbéka, vagy háborodottnak tűnnek. Itt jelen volt egy kolléga a két halmaz metszetéből, aki többszáz fotót készített a buszról, szigorúan kívülről, nagy távolságból, cserébe az elképzelhető összes szögből.

Pálinkás elnök engem már a gondozott arcszőrzetével és a sóskamártásszínű öltönyével zsebrevágott, de a rajongást csak fokozta a hihetetlenül tanáros hanghordozásával és az öt percenként elheyezett humorbombákkal. Annyira hipnotikus volt a hatása, hogy kis híján halántékon köpőcsöveztem egy 86 éves kollégát.

A nanóság vámszedői

Pálinkás hatalmas lehetőségeket lát a nanotechnológiiás eszközökben, amik 10 atom vastagságúak, vagyis vékonyságúak is lehetnek, de óv a nanobiznisz körül megjelenő sarlatánoktól. "Álnano, nanochartás, nanogyurcsány, nanorbán" - jegyeztem fel gyorsan.

A következő két felszólaló, Bársony István, a buszt készítő MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének igazgatója és Mészáros György, az Innovációs Hivatal főnöke ugyanazt mondták: a válságból a nanotechnológia nyújthatja a kiutat a magyarságnak. Újságcímlap jelent meg a szemem előtt, remélhetőleg a közeljövőből:

"SIKERES VOLT MATOLCSY GYÖRGY AGYMŰTÉTJE

(mti) Mindössze tízperces beavatkozással nanotechnológiás közgazdasági ismeretek-blokkot építettek be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter agykérgébe. A negyvenmilliárd nanorobotból álló biocsipet saját irodájában injekciózták be a miniszter nyaki aortájába, miközben Matolcsy a párhuzamosan nézőkre kivetendő különadó tervezetén dolgozott."

A szpíkerek azt is mondták, hogy a diákok még nem igazán tudják, mi az a nano és mire lehet a gyakorlatban használni, ezért készült 35 millió forintól a busz, hogy körbe járjon az országban, és élvezetes formában terjessze az alapismereteket a a válság gyógyszeréről.

Nem csoda, hogy izgatottan léptem be a válsággyógyszer belsejébe. Ha egészen tömören kéne összefoglalnom, a busz azt tanítja a mit sem sejtő diákoknak, hogy a nanotechnológia, ha valamit, hát az esőkabátgyártást forradalmasítani fogja.

Hipermodern technológia százéves eszközökkel

Hiába az izgalmas téma, a relatíve sok pénz és a még több kutatói munkaóra, a busz annyira sikerült, mintha a nanoműtét előtti Matolcsy György rakta volna össze. A fő baj az, hogy az információkat táblákra kasírozott, fél-egy flekk hosszúságú szövegtengerek próbálják átadni. Így nem lehet szórakoztatva tanítani. Már a szép nagy múzeumokban is évtizedek óta túlhaladott dolog szöveget kiállítani, arra ott vannak a könyvek, folyóiratok meg az internet. Egy akárhogy is, de szűk buszban a dolog még anakronisztikusabb.

Én kifejezetten gyors olvasó vagyok és azért fizetnek, hogy minden fontosat feljegyezzek, de így sem tudtam átrágni magam a szöveg harmadán sem.

A helyzetet a kísérletek mentenék. Nem túl biztató, hogy kettő közülük már a bemutatón kikészült: ahol megrázó mennyiségű szálló port kellett volna látnom, ott nem láttam semmit, és már most elromlott az a spéci mikroszkóp, amivel életemben először igazi nanoszerkezetet nézegethettem volna. A többi kísérlet között van béna (rajzológéppel modellezett atomszkennelés), érdektelen (3 napelemet lehet lámpával megvilágítani, az egyiknél jobban kileng a mérőműszer mutatója), érdekesebb (vízcsepp terelgetése a víztaszító anyaggal burkolt labirintusban), és még érdekesebb (egy pultnál élő ember mutogat kísérleteket).

Ami jobban néz ki, az mind a vízlepergetéshez kapcsolódik, úgyhogy ha igaza van a tudósoknak, a magyarságot a soha nem látott esőkabátok fogják kivezetni a válságból. No meg az olyan, folyadéktaszító papírzsebkendő, amiből kicsúszik a takony. Ennek az értelmét még nem láttam át teljes mélységében, de ez nem véletlen, hiszen a nanotechnológia igencsak új dolog.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.