Viola
3 °C
13 °C

Minél jobban félünk a póktól, annál nagyobbnak látjuk

2012.02.26. 10:15

Az Ohiói Állami Egyetem pszichológusai tanulmányukban azt állítják, hogy az arachnofóbia (pókiszony) a nök felét és a férfiak egyhatodát érinti. Az irracionális félelem működési mechanizmusát azért tanulmányozzák a kutatók, hogy hatékonyabban módszereket tudjanak kialakítani a fóbiák ellen. A mechanizmus működésének vizsgálatához a pókiszony körülményeit volt a legkönnyebb megteremteni.

A kísérlethez ötvenhét önkéntest toboroztak, akiknek élő tarantulákkal kellett szembesülniük. Az alanyok kezdetben négy méterre álltak a fedetlen üvegterráriumban tartott pókokhoz, majd fokozatosan közeledtek hozzájuk a nyolchetes időszak alatt. Amikor már közvetlenül az állat mellett ácsorogtak, meg kellett érinteniük azt – először húszcentis pálcikával, majd egyre rövidebbel. A résztvevőknek mindig be kellett számolniuk arról, hogy százas skálán számszerűsítve hányasra értékelnék a félelmüket, végül pedig emlékezetből kellett megbecsülniük a pókok nagyságát, pontosabban a legelső és a leghátsó lábaik közti távolságot.

A kutatók megfigyelték, hogy a félelem mértéke és a pókok nagysága közti összefüggés egyenesen arányos: minél jobban rettegett valaki a pókoktól, annál nagyobb méretűnek látta őket. A kísérlet tehát bebizonyította, hogy a rettegés hevessége torzíthatja az érzékelés megbízhatóságát.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!