Dél-koreai tudósok felfedezték, hogyan előzhetik meg az alkohol májkárosító hatását - jelentette be az ország tudományos minisztere.
Az alkoholból reaktív oxigéngyökök képződnek, amelyek károsítják a májat, májgyulladást, májzsugorodást okoznak, ezt széles körben dokumentálta már az orvostudomány. Arról azonban kevés az információ, mi váltja ki a reaktív oxigéngyökök termelését.
A dél-koreai Chonnan Egyetem Biológiai és Biotechnológiai Intézetének kutatócsoportja megállapította, hogy az alkohol egy ösztrogénhez kapcsolódó hormonreceptor képződését indítja el, és ez vezet a szabad oxigéngyökök termeléséhez, majd aktiválódásához. Azt is bizonyították, hogy a hormonreceptor termelődésének visszaszorításával csökken a májkárosodás, ezzel új útja nyílik meg az alkohol okozta betegség kezelésének, illetve megelőzésének - írják a Gut nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmányban.