Emőke
8 °C
19 °C

Eltűnhet a vörös haj a klímaváltozás miatt

2014.07.08. 17:23

Skót kutatók szerint eltűnhetnek a vörös hajú skótok. Aggodalomra azért nincs ok, hiszen mindez nem most, hanem majd néhány száz éven belül következhet be. Addigra ugyanis az időjárási viszonyok változása miatt várhatóan kevésbé lesz felhős a skóciai, írországi és észak-angliai régiók ege, ami a vörös hajért felelős gén fokozatos eltűnéséhez vezethet. Felmerül ugyanakkor ezzel a feltételezéssel kapcsolatban, hogy ha a kérdéses gén nem bizonyul károsnak az új klimatikus körülmények között, hanem egyszerűen evolúciós szempontból semlegessé válik, a vörös gén fennmaradhat.

Míg a világ népességének alig 1-2 százaléka vörös hajú, ezek 13 százaléka, vagyis nagyjából 650 ezer ember skót. Dr. Alistair Moffat, a ScotlandsDNA nevű kutatólabor igazgatója szerint ennek a koncentrációnak az a fő oka, hogy az itt élők a sok felhő miatt kevés napsütésnek vannak kitéve, így ez a hajszín segít abban, hogy minél több D vitamint legyen képes felvenni a szervezetük.

Ugyanez elmondható egyébként a sápadtfehér bőrre is, így nem meglepő, hogy a skótok körülbelül 40 százaléka rendelkezik nemcsak a vörös hajért, de a sápadtságért felelős génnel is. Ha mindkét szülő vörös, a gyerekük is biztosan az lesz, de más hajszínű szülőknek is lehet vörös gyereke, ha mindketten hordozzák az ehhez szükséges gént.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.